Det kan være fristende å låne penger når man trenger ny bil, bolig, kjøleskap eller bare for å få hverdagen til å gå rundt. Ofte virker lånene både attraktive og billige. Men det er ikke gratis å låne penger.
Hvis du er som folk flest, er sjansen stor for at du ønsker å låne penger. Svært få kan gå gjennom livet uten å låne. I løpet av de siste årene har nordmenns gjeld økt år for år. Over 80 prosent av norske husholdninger skylder i dag penger, og gjennomsnittlig har husholdningene en gjeld på mer enn to ganger disponibel inntekt.
Men det finnes en jungel av lån der ute. Mulighetene for å låne penger er nesten ubegrenset. Man kan få lån med renter fra 2 prosent til godt over 30 prosent, og nesten alt i mellom. Men ikke alle lån passer for alle. Derfor er det svært viktig at du velger riktig lån for akkurat din økonomi. Tar du opp feil lån kan det bli en kostbar affære. I verste fall kan du havne i økonomisk uføre.
Sammenligne lånesammenlignerne
Den fulle gjennomgangen av alle lånesammenligningstjenestene i vår vurdering ble utsendt i nyhetsbrevet vårt Pengetipset den 26.05.2024
-
10 000 – 600 000 kr
Lånebeløp
-
5,11% til 20,54%
Eff. rente
-
20 år
Aldersgrense
-
fra 1 dag
Utbetaling
Gratis og uforpliktende oversikt
Renteeksempel: Eff. rente 13,7%, 100.000 o/ 5 år, kostnad 35.858, totalt 135.858.
-
5 000 – 600 000 kr
Lånebeløp
-
5,17 – 24,40 %
Eff. rente
-
25 år
Aldersgrense
-
Ja
Personlig veiledning
Refinansiere uten sikkerhet og samle gjeld i ett lån
Eksempelrente: effektiv rente 12.71%, 150 000kr, o/5 år, kostnad 49 237. Totalt 199 237
-
5 000 – 500 000 kr
Lånebeløp
-
5,33-50 %
Eff. rente
-
20 år
Aldersgrense
-
fra 1 dag
Utbetaling
Gratis og uforpliktende oversikt
Eksempelrente: Eff. rente 11%, kr 120.000, o/5 år. Kostnad kr 34,341, totalt kr 154,341
Les våre låneguider
Nedenfor finner du et utvalg av våre guider om lån
Boliglån: Den komplette guiden i 2024
Begrepet boliglån brukes som en fellesbetegnelse for lån til boligen. Det finnes flere typer boliglån, men felles for dem alle er at det er et langsiktig lån med pant i fast eiendom. Hvis du ikke klarer å betale lånet, kan banken overta eierforholdet til boligen.
Boliglån er et av de billigste lånene du kan ha: Effektive rente ligger i dag på 2,90 prosent og oppover. Boliglånet skal maksimalt være på 85 prosent av boligens verdi. Det betyr et krav om 15 prosent i egenkapital. Vanlig nedbetalingstid er på 20 til 30 år.
Les også: Boliglån for unge (BLU)
Smålån: Slik låner du lurest i 2024
Et smålån er et mindre forbrukslån. Det skiller seg fra et vanlig forbrukslån ved at lånebeløpet er lite, typisk fra noen få tusenlapper til 10-15.000 kroner. Lånebeløpet skal ofte også tilbakebetales raskt, typisk en til tre måneder.
Nøyaktig hva som skal regnes som smålån er ikke klart for det finnes ikke noen offisiell definisjon. Enkelte forbrukslånsbanker skiller også ut mikrolån som et eget segment. Det er et enda mindre forbrukslån enn et smålån.
Rammelån: Lånet uten en fast tillbakebetalingsplan
Et rammelån, også kalt boligkreditt, rammekreditt eller fleksilån, er et lån der du får en låneramme basert på verdien av boligen. På den måten brukes boligen litt som et slags kredittkort. Lånet kan du bruke til hva som helst, og du bestemmer selv tidspunkt for nedbetaling av lånet. Maksimal låneramme er på 60 prosent av boligens verdi.
Du betaler kun rente på den delen av lånerammen som du til enhver tid benytter. Rammelån gir en behagelig lav rente sammenlignet med forbrukslån. Normalt ligger den litt over vanlig boliglånsrente.
Forbrukslån | De fem billigste forbrukslånene i 2024
Et forbrukslån er et usikret lån som typisk blir brukt til kortsiktig forbruk. Det kan for eksempel være lån til ny mobil, reise, vaskemaskin eller for å betale uforutsette regninger. Med en gjennomsnittlig effektiv rente på rundt 14 til 15 prosent er det et av de dyreste lånene på markedet, så du bør alltid vurdere om det finnes billigere alternativer.
I løpet av de siste årene har det kommet en rekke forbrukslånsbanker som har spesialisert seg på å tilby disse lånene. Det varierer litt hvor mye du kan få lånt, men de fleste tilbyr lån fra 5000 kroner og opp til 600.000 kroner. Effektiv rente på forbrukslånene kan variere ekstremt mye, fra 7 prosent til over 30 prosent, så du bør vurdere tilbudene nøye før du skriver under.
Du vil finne det beste billånet – Hva bør du tenke på?
Å ta opp et billån er ofte nødvendig når du skal kjøpe ny eller brukt bil. Et billån er et lån hvor det tas pant i selve bilen. Normalt bør du ha minst 35 prosent av kjøpesummen i egenkapital, men det er mulig å søke om fullfinansiering. Nedbetalingstid på slike lån er ofte kort, ofte under 5 år.
Effektiv rente på billån ligger på rundt 5 til 10 prosent. Det er ganske vanlig at bilforhandlere har et spesielt finansieringstilbud i forbindelse med en kampanje. Slike tilbud er ofte gunstige, men de er såpass lokale at de kan være vanskelig å få oversikt over.
Til deg som vurderet et mc-lån: Dette må du vite
Et MC-lån er et lån som blir gitt med sikkerhet i motorsykkelen og styres ofte av prosenten du kan stille i egenkapital. Å ta opp et MC-lån er ofte det beste alternativet hvis ønsker å låne penger for å kjøpe en motorsykkel eller moped.
Effektiv rente på et MC-lån kan imidlertid variere mye, fra godt under 10 prosent til opp mot 20 prosent, så det lønner seg å sammenligne tilbudene.
SMS-lån: Dette er ulempene du må tenke på
SMS-lån er er en form for forbrukslån som har vært mye i fokus de senere årene. Du kan typisk kun låne noen tusenlapper, lånene tilbys på nettet og det forventes at pengene betales raskt tilbake. Ofte utbetales lånebeløpet på dagen.
Det kan virke som en rask og enkel måte å få råd til det du mangler, men det er en veldig dyr løsning, særlig hvis du ikke betaler pengene tilbake raskt. Effektiv rente på SMS-lån kan bli skyhøy, ofte på over 1000 prosent. Før du tar opp et SMS-lån bør du tenke deg grundig om og spørre deg selv om du virkelig har behov for å låne pengene og om du er sikker på at du kan betale pengene tilbake raskt.
Seniorlån: Alt om lånet for deg over 60 år
Seniorlån er en ganske ny låneform som er beregnet for personer over 60 år. Det skiller seg fra andre låneformer ved at det ikke tar hensyn til inntekt, men gis med pant i bolig. På den måten kan pensjonister som har nedbetalt boliglånet frigjøre deler av boligformuen til forbruk. Personer over 80 år kan låne inntil 49 prosent av boligens markedsverdi.
Fordelen med denne typen lån er at man beholder eierskapet til boligen så lenge man lever. Er verdien på boligen lavere enn lånet ved forfall, er det långiver som dekker tapet. Bakdelen er at renten normalt er høyere enn et vanlig boliglån / rammelån noe som har ført til at blant annet Pensjonistforbundet har advart mot denne type lån.
En guide til Byggelån: Slik får du mest for pengene
Bankene gir ikke boliglån til boliger som er under oppføring. Huset må være ferdig før lånet utbetales. I selve byggetiden må derfor et byggelån tas opp. Byggelån gis for å dekke behovet for penger i byggeperioden. Det er et rammelån hvor utnyttelsen av lånet øker ettersom bygget blir ferdig. En avtale med banken inngås om en øvre ramme for lånet. Under byggeperioden kan lånet benyttes opp til denne grensen. Byggekreditt kan du normalt ha i inntil ett år.
Ulempen er at det ofte innebærer høyere rente enn et vanlig boliglån og en høyere administrasjonsavgift på grunn av at det krever mer oppfølging fra bankens side.
Startlån
Du kan bruke Husbankens Startlån hvis du sliter med å komme deg inn på boligmarkedet. Målgruppen er vanskeligstilte, så det er ikke et lån for alle. I hovedsak benyttes startlån til kjøp av bolig. Hvis du har grunnfinansieringen i privat bank, men mangler toppfinansiering kan du få lånt dette. Hvis du ikke kan få grunnfinansieringen i privat bank, kan kommunen fullfinansiere.
Det ikke er nødvendig med egenkapital, men du må ha tilstrekkelig inntekt til å dekke utgiftene på startlånet. Startlån er behovsprøvd, og kommunene har stor frihet i praktiseringen av reglene fra Husbanken. Den store fordelen med Startlån er at lånet i snitt har en langt lavere rentesats enn ordinær boligrente.
Studielån
Med et lån fra Statens Lånekasse for utdanning har du muligheten til å låne penger mens du studerer. Lånet er rentefritt så lenge du studerer. Renten på studielånet er betydelig laverer enn det private banker kan tilby for tilsvarende lån.
Lånet er så bra at du helt uavhengig om du trenger pengene eller ikke, bør søke maksimalt lån fra Lånekassen. Et tips er å sette pengene på en høyrentekonto mens du studerer og så betale tilbake lånet når studiet er ferdig.
P2P lån
Peer to peer-lån, p2p-lån, eller crowdlending, er en moderne form for låneformidling hvor privatpersoner kan låne ut små beløp til andre privatpersoner og bedrifter, uten en bank eller finansinstitusjon som mellomledd.
Låne penger privat
Det er ganske vanlig å låne penger fra familie og venner. Slik private lån har den fordelen at lånekostnaden kan holdes lav.
Les også: Privatlån kan bli en dyr fornøyelse
Velg et passende lån
Den beste måten å låne penger på, er å velge et lån som passer best til deg og din situasjon. Derfor gjelder det å skaffe seg så god oversikt som mulig. Nedenfor ser du ulike former for lån som er lurt å sammenligne.
Låne penger på minuttet?
Vi har sett nærmere på såkalte “lån på minuttet”.
Søke lån uten sikkerhet
Dette er kravene til deg som vil låne uten sikkerhet.
Lån uten kredittverdighet
Tips og råd til deg som sliter med lav kredittverdighet.
Lån med inkasso
Et inkassolån kan være en utvei i en vanskelig situasjon.
Lån med sikkerhet
Ulike typer lån med pant.
Lån uten fast jobb
Slik gjør banken sin vurdering.
Låne penger i utlandet
Dette må du tenke på utenfor Norge.
Lån for studenter
Lån utover Lånekassen.
Annuitetslån versus serielån
Velg riktig nedbetalingsform.
Medlåntaker
Vær to som skriver under på lånet
Hvor mye kan jeg låne?
Myndighetene setter en øvre grense på hvor mye enhver av oss kan låne. Men hvor mye du har råd til å låne er vel så viktig. Sett deg inn i lånekravene du må oppfylle, og sammenligne tilbud før du foretar et valg. Det lønner seg kjapt.
Lånetilbud fra flere banker
Sikre deg gunstigere betingelser ved å sammenligne banker og lånetilbud.
Låne pengar på dagen
Om å låne penger på dagen: Lynkjapt men farefullt
Hvor mye penger kan jeg låne?
Dette er de sentrale faktorer som begrenser hvor mye du kan ta opp i lån.
Seneste artikler
Hva skal du låne penger til?
Hva du skal låne penger til er avgjørende for hva slags lån du bør vurdere. Om banken får pant i det du skal kjøpe, eller om lånet er uten sikkerhet for lånegiveren, er eksempler på dette. Nedenfor ser vi nærmere på slike situasjoner.
Låne penger til bil
Skal du kjøpe ny bil, er ofte den billigste måten å få finansiert kjøpet på å låne på boligen. Renten på boliglånet er lavere enn billån med pant. Men da kan det være klokt å betale denne delen av boliglånet raskere enn det ordinære boliglånet.
For eksempel bør det som tilsvarer billånet nedbetales på fem år. Alternative lån er billån med pant og forbrukslån.
Lån til eget selskap
Selskaper har en rekke finansieringsmuligheter, alt fra crowdfunding til aksjeutvidelse. Skal du låne penger kan du låne fra både banker, private institusjoner og ulike offentlige støtteordninger.
Å ta opp et bedriftslån fra banken kan være en mulighet. Å søke lån til eget selskap tar typisk lenger tid enn å søke som privatperson fordi banken ofte vil undersøke om lånet passer virksomhetens planer på både kort og lang sikt. Derfor vil banken ofte sette seg godt inn i bedriftens økonomi før de kan anbefale en finansieringsordning.
Du bør derfor gjøre hjemmeleksen før du møter banken. Ta gjerne kontakt med selskapets regnskapsfører, revisor og eventuelt andre viktige rådgivere i prosessen. Det kan også være en god ide å få råd fra noen som har vært gjennom en slik låneprosess tidligere. Har du gjort hjemmeleksen din reduserer du risikoen for nye møter og spørsmål om mer dokumentasjon.
Låne penger til eget AS
Å låne penger til eget firma kan være et veldig godt alternativ til å låne i bank. Det er imidlertid viktig at man lager en skriftlig låneavtale. Dette gjelder selv om du er eneeier eller enestyre i selskapet. Låneavtalen bør som et minimum inneholde lånebeløp, tilbakebetalingstid, renter og eventuelt pant. Låneavtalen bør godkjennes av styret og formaliseres ved skriftlig protokoll fra styrebehandlingen.
Merk at eventuelle renter på lånet må være markedsmessige for låntaker. Dersom selskapet belastes med for høy rente kan renten bli ansett som ulovlig utdeling. Husk også å oppgi lånet og renteinntektene i skattemeldingen.
Låne penger til aksjer
Å låne penger for å kjøpe aksjer er slett ikke ukjent i finansbransjen. Dette kalles gearing – altså lån til investering, og det kan være en risikabel affære.
Hovedproblemet er at hvis verdien av aksjene synker under verdien av det som er satt som sikkerhet, så risikerer man at banken tvangsselger aksjene.
Selv om det høres uansvarlig å ta opp lån for å investere i aksjer, så kan det likevel være en god ide. Hvis du diversifiserer aksjeporteføljen geografisk og på tvers av sektorer kan det utgjøre en mindre risiko enn å ta opp et boliglån. En aksjeportefølje er også enklere å få solgt enn en bolig.
Det kan være vanskelig for en person å få lån til aksjer. De fleste lån krever en form for sikkerhet, og på grunn av at aksjer har høy volatilitet kan aksjene bli verdsatt lavere enn bokførte verdi.
Låne penger til oppussing
Det finnes ikke noe som heter «oppussingslån». Når folk snakker om et oppussingslån mener de vanligvis et usikret forbrukslån. Ifølge undersøkelser så betaler nordmenn rundt 80 prosent av oppussingen fra egen lomme, mens resten låner vi. Det vanligste er enten å ta opp et forbrukslån eller å låne med boligkreditt.
Det er også mulig å låne på kredittkortet, noe som særlig er smart hvis du er påpasselig med å tilbakebetale lånebeløpet før den rentefrie perioden er over. God finansiering er en viktig puslespillbrikke i alle oppussingsprosjekt.
Låne penger til båt
Lystbåtmarkedet har økt sterkt i Norge de siste årene, og gjennom gunstige finansieringsordninger er det stadig flere som får anledning til å realisere drømmen om egen båt. Både brukte og nye båter lar seg finansieres, og selgerne kommer ofte med tilbud om lån. Forutsetningen er naturligvis at det kan stilles sikkerhet og at den personlige økonomien er i orden.
For å få best lånebetingelser bør du stille minst 20 prosent egenkapital, selv om fullfinansiering også er mulig. Det er mulig å få båtlån til både ny og brukt båt med båten som eneste sikkerhet.
Hvordan låne penger til båt
For å få lån med pant i båten må båten som hovedregel være registrert. Det er i Sjøfartsdirektoratets NOR-register at man har mulighet til å ta frivillig pant med båten som sikkerhet. Det kan sammenlignes med tinglysing av fast eiendom hos Kartverket. Det finnes også båtlån uten sikkerhet, noe som da i praksis er et forbrukslån. Et alternativ til å ta opp et båtlån er å låne med boligkreditt.
Lån for å betale gjeld (Refinansiering)
Hvis du har flere små og dyre lån, kan det være penger å spare på å samle lånene til ett. Når du samler dine lån til ett, vil ofte dine utgifter til renter og gebyrer gå ned. Små lån har ofte en høy rente og høye omkostninger med seg.
Særlig populært er det å refinansiere dyr kredittkortgjeld og forbrukslån ved å bake det inn i boliglånet. En variant av dette kalles gjerne omstartslån, og er å låne på huset for å kvitte seg med dyr gjeld, når en sliter med betalingsanmerkninger eller er i en inkassosituasjon.
Hvis du for eksempel har kredittkortgjeld til 20 prosent rente, så kan du spare mye penger ved å refinansiere til boligkreditt til 3-4 prosent rente. En annen klar fordel med å samle din gjeld, er at du da trenger kun å forholde deg til en faktura i måneden. Å sjonglere flere fakturaer i måneden kan være stressende – i tillegg til at man står i fare for å glemme å betale.
Det lønner seg å følge med i utviklingen av lånekostnader og nye lånetilbud som kan sammenlignes med lån du allerede har. Hvis betingelsene på lånet du har er dårligere enn det du kan oppnå andre steder, bør du ta kontakt med banken din for å få bedre vilkår. Lykkes ikke det, kan du forsøke å oppnå et bedre tilbud et annet sted. Slik refinansiering er særlig aktuelt for boliglån.
Låne for å investere
Det er grovt sett to typer lån: lån som har karakter av investering og lån som er rettet mot forbruk. Investering kan være mye forskjellig, alt i fra bolig og hytte til kunst og aksjer. Den klart vanligste investeringen folk gjør med lånte penger, er å kjøpe bolig.
Man kan selvfølgelig risikere å tape pengene hvis for eksempel boligmarkedet skulle gå ned. Men de siste årene har boligprisene skutt i været. På den måten har de som har tatt opp boliglån opplevd at boligen har blitt mye mer verdt samtidig som de har bodd i den.
På den måten har mange bygd seg opp en formue – særlig hvis de har sørget for å nedbetale lånet. Derfor kan det å låne penger til bolig vise seg å være en god investering. Et forbrukslån er derimot annerledes. Det er penger som typisk går til forbruk her og nå og hvor du ikke sitter igjen med noe av verdi når pengene er brukt.
Låne penger til bolig
De færreste av oss har alle pengene som skal til når man skal kjøpe bolig for første gang. De fleste tar derfor opp et boliglån for å finansiere kjøpet. Boliglånet er gjerne det viktigste lånet siden det er såpass mye større enn andre lån.
Et boliglån kan finansiere 85 prosent av boligens verdi. For eksempel: Hvis du har spart 300.000 kroner kan boligen du ønsker å kjøpe maksimalt koste 2 millioner kroner (300 000 / 0,15 = 2 000 000).
Låne egenkapital til bolig
Hovedregelen er at du skal minst må ha 15 prosent i egenkapital, altså den delen av kjøpesummen som du må skaffe til veie selv uten å låne fra banken. Hvis du ikke har rike foreldre eller har penger på bok, så kan dette egenkapitalkravet være en utfordring.
Mange løser det ved å få pant i en annen eiendom, normalt foreldres. Et annet alternativ er å få en kausjon på det som går utover den tilstrekkelige sikkerheten. Bankene har lov til å fravike egenkapitalkravet i 10 prosent av utlånene (8 prosent i Oslo).
Tidligere var det en del som tok opp forbrukslån for å fullfinansiere boligen, men med innføringen av gjeldsregisteret for forbrukslån er denne muligheten betydelig vanskeligere. Før gjeldsregisteret kunne man få låne mer enn det som var forsvarlig. I dag er kredittvurderingen strengere slik at de fleste ikke får låne mer enn de kan betjene.
FAQ
Et lån er en avtale mellom deg (låntager) og en långiver der du først får penger (lånebeløpet) som du senere skal betale tilbake med renter innen en gitt tidsperiode. Merk at lånerenten kan endres om ikke annet er avtalt.
Lån til investering, spar til forbruk, heter et gammelt råd. Unngå forbrukslån og kredittkortgjeld om du kan. Det høres kanskje ut som en moralsk pekefinger, men det er et ubestridelig faktum at denne type lån fort koster mye. Lån for bolig har historisk vært lønnsomt, men det er ingen garanti for at boligmarkedet ikke vil falle i fremtiden. Det er viktig at nedbetalingstiden på det du låner følger verdifallet på det du kjøper.
Betal dyr gjeld først. Kredittkortgjeld, smålån og forbrukslån er dyr gjeld fordi denne typen lån som regel har høye renter. Det er derfor økonomisk mest gunstig å innfri den dyre gjelden først. Billån er også et lån du bør kvitte deg med fordi det kan ha relativt høy rente. Boliglån er et billigere lån. Om det lønner seg å nedbetale lånet avhenger blant annet hvor høy renten er og om du kommer til å måtte ta opp et annet dyrere lån senere.
Alle lån har et lånenummer eller kontraktsnummer som identifiserer din låneavtale med banken. Du finner som regel ditt lånenummer på fakturaen eller ved logge inn på nettsiden til lånefirmaet.
Med en låneforsikring forsikrer du deg i forhold til din gjeld. Faller du fra, vil forsikringen gjøre at de etterlatte ikke blir sittende igjen med gjelden. Det kan også dekke deg hvis du blir arbeidsløs eller blir ufør. Forsikringen dekker nemlig renter og avdrag på ditt lån.
Avdrag er den del av terminbeløpet som går til nedbetalingen av selve lånet. Renter derimot er det du betaler for å få låne.
Det er en avtale som viser hvor mye en person låner av långiver. I avtalen fremgår det hvor mye lånet koster, hva nedbetalingstiden er og hva som hender hvis lånet ikke betales tilbake til rett tid.
En lånemegler er en tjeneste hvor du kan sammenligne flere lån og långivere. Som regel fyller du ut en søknad, og får automatisk lånetilbud fra flere banker. Det gjør det lett for deg å finne det lånet som beste passer din økonomi.
Kassekreditt er en kredittramme som typisk er knyttet til din lønnskonto i banken. Det betyr at du kan ta ut flere penger enn det som står på kontoen. Du betaler bare renter for det beløpet du bruker av kassekreditten. Kassekreditt fungerer således litt som et et kredittkort, forskjellen er at det ikke er nødvendig å ha et kort tilknyttet kreditten.
Forskjellen på effektiv og nominell rente skaper ofte forvirring. Enkelt forklart er nominell rente den rentesatsen som legges til lånet. Den effektive renten består av den nominelle renten i tillegg til kostnader som etableringsgebyr, termingebyr og andre kostnader. Når du sammenligner lån er det den effektive renten du skal bruke for den viser alle kostnader ved lånet.
Ja, som hovedregel har du rett til det. I finansavtaleloven paragraf 53 står det: «Kredittkunden har rett til å tilbakebetale kreditten helt eller delvis før avtalt forfallstid». Du skal også kunne betale et fastrentelån før avtalt forfall, men långiver vil da kunne kreve dekket rentetap, dersom dette er tatt med i avtalen.
Det er bare yrkesaktive medlemmer i Statens pensjonskasse som kan søke om lån. Dette gjelder blant annet alle ansatte i stat, kommune og fylke.
Alle som søker om lån gjennom norske banker og långivere skal kredittsjekkes nøye. Dette for å hindre at folk som ikke har råd til å ta opp lån likevel får det med de negative personlige følgene dette får. Ifølge Forbrukerrådet kan kredittvurderingen i forbindelse med forbrukslån av og til likevel være for svak til å avdekke tilfeller der kunden ikke burde fått lån likevel får det.
Nei, alle lån har ulike krav som du må oppfylle for å få lånet innvilget. De ulike lånene setter imidlertid forskjellige kriterier slik at hvis du ikke oppfyller kravene for å få et bestemt lån likevel kan få et innvilget et annet lån.
Et absolutt krav er at du må være over 18 år. Det er ellers litt forskjellige kriterier bankene bruker for å innvilge lån. De fleste stiller krav om at du må være folkeregistrert i Norge og ikke ha betalingsanmerkning eller pågående inkassosaker. Det er imidlertid til slutt kredittsjekken og kredittvurderingen som bestemmer om du får låne av banken eller ikke, der blant annet din inntekt, gjeld og andre økonomiske forhold blir kontrollert.
Det kan være vanskelig å finne hvilket lån som best passer ens behov, og det er også stor forskjell på hvilket lån man bør ta. I utgangspunktet bør man velge det billigste lånet, noe som ofte betyr det lånet med lavest effektiv rente. Men også andre overveielser som fremtidig økonomisk trygghet må vurderes, for eksempel om et dyrere fastrentelån er å foretrekke.