Et godt lån er et billig lån. Lån kan variere mye i pris så undersøk markedet nøye. Ikke hopp på det første lånetilbudet du får.
- Priser på lån varierer mye fra bank til bank. Derfor bør du ha et godt sammenligningsgrunnlag før du velger et lån. Renten varierer ikke bare fra bank til bank, men kan også variere innad i samme bank.
- Når du trenger penger raskt, kan det være fristende å velge det første og beste, men du vil alltid være tjent med å hente inn flere tilbud fra ulike banker slik at du har flere valgmuligheter. Da øker sjansen for at du finner et rimelig lån.
- For å enkelt hente inn flere tilbud, kan du benytte deg av tjenestene til en megler. Megleren søker lån for deg hos flere ulike långivere og gir deg tilbudene slik at du kan sammenligne dem og finne ut hvilket lån som er best og rimeligst i din situasjon.
- Når du skal ta opp lån bør du unngå å ta beslutninger før du har god oversikt over privatøkonomien din. Sett opp budsjett og legg en plan for nedbetaling av lånet.
- Nestebank anbefaler Axo Finans i September 2021.
“Axo Finans er en av de større låneformidlerne i Norden innen forbrukslån og refinansiering, og sammenligner 19 banker og långivere for lånesøknaden din”.
Renteeksempel: Eff. rente 15,90%, kr 100.000, o/5 år. Kostnad kr 40.256, totalt kr 140.256 lån erfaring Besøk
Lendo er en tjeneste som hjelper deg med å få oversikt over forskjellige lånetilbud, og dermed sikre de beste lånebetingelsene. Lendo sjekker rentene hos 16 ulike banker. Lendo er del av Schibsted-konsernet og er Nordens største låneformidler. Siden 2007 har de hjulpet over en million lånekunder.
Renteeksempel: Eff. rente 11,9%, kr 150.000, o/5 år. Kostnad kr 46.600, totalt kr 196.600
“Zmarta er en uavhengig tjeneste som hjelper deg med å sammenligne leverandører for å finne beste pris. De opererer innen flere bransjer som forbrukslån, kredittkort og strøm.”
Renteeksempel: Eff 12,53% 230000 8 år Kost 126654 kr Tot 356654 kr.
Hent inn flere tilbud
Når en er på utkikk etter lån og trenger penger raskt, kan det være fristende å hoppe på det første og beste tilbudet. Men sjansen for at du da ender opp med et lån som er dyrere enn nødvendig, vil da være relativt stor.
Du bør ikke velge det første tilbudet du kommer over. I stedet bør du hente inn flere tilbud slik at du har et godt sammenligningsgrunnlag og bedre forutsetninger for å velge det billigste lånet tilgjengelig. Tilbudene du mottar er ikke bindende før du signerer en låneavtale, og derfor er det ikke noen grunn til å være tilbakeholden.
Banker har ulike retningslinjer og vurderer på forskjellig vis hvorvidt du har god nok betalingsevne og hvor stor risiko det er å gi deg lån. Hvordan dette vurderes vil påvirke rentenivået du blir tilbudt. Så selv om bankene oppgir lik rente, kan de likevel ende opp med å tilby akkurat deg forskjellig rentenivå, og derfor er det viktig at du har flere tilbud å velge mellom og gjør en grundig sammenligning av tilbudene.
Vær oppmerksom på bankene også har minimumskrav, noe som kan føre til at noen banker tilbyr deg lån, mens andre ikke gjør det.
Vurder å bruke en megler
Det finnes en rekke ulike tjenester der ute som hjelper med å hente inn og sammenligne tilbud for deg. Dette kan være lånemeglere eller forskjellige anbudssider. Nestebank anbefaler Axo Finans. Her kan du fylle ut en søknad før lånemegleren eller anbudssiden søker for deg hos en rekke långivere. Deretter mottar du tilbudene og kan sammenligne disse for å finne ut hvilket lån som er billigst og mest gunstig for deg. Som oftest får du raskt svar når du bruker en megler, og tjenestene er som regel både gratis og uforpliktende.
Ved å bruke en megler kan du også skaffe deg bedre oversikt over alternativene på lånemarkedet. Ved å hente inn flere tilbud gjennom en megler, vil du se cirka hvordan du ligger an, hvor mye du kan låne og hvor gode betingelser som er realistisk å få i din situasjon. Ved å gjøre dette, kan du også få en pekepinn på om du bør forbedre privatøkonomien din før du tar opp lån.
Det å bruke en megler er enkelt. Alt du trenger å gjøre er å fylle ut informasjon om hvor mye du vil låne, hvor lang nedbetalingstid du ønsker, samt ulike personlige opplysninger. Deretter foretar bankene en kredittsjekk av deg og gjør sine vurderinger før eventuelt gir deg et tilbud.
Unngå disse fellene når du tar opp lån
- Ikke ta forhastede beslutninger: Før du tar opp lån er det viktig at du har god oversikt over din egen økonomi, slik at du ikke låner mer enn du har råd til. Du bør sette opp et detaljert budsjett for hverdagsøkonomien din og legge en tydelig plan for nedbetaling. Du må finne ut hvor mye du kan betale ned hver måned, hvor lang tid det tar før du blir gjeldsfri og hvor mye du har til overs hver måned etter å ha betalt ned på lånet.
- Ikke tenk lojalitet: Det kan godt hende at banken din tilbyr de beste vilkårene, men det er ikke alltid tilfellet. Banker som spesialiserer seg på forbrukslån, kan som regel tilby bedre renter enn det en privatbank kan. Og det er ingen grunn til at du skal betale mer for lånet ut av lojalitet til banken du er kunde i. Kan du oppnå bedre et tilbud hos en annen långiver, bør du velge dette tilbudet.
- Ikke lån mer enn du trenger: Hvis du vurderer å ta opp forbrukslån, bør du ikke låne mer enn du faktisk trenger selv om det kan være fristende. Hvis du skal betale ned forbrukslån over lang tid kan det fort vise seg å bli veldig dyrt, da denne type lån kommer med svært høy rente.
Nøkkeltall du bør holde nøye øye med
- Den samlede lånekostnaden får du ved å trekke fra lånebeløpet fra det totale tilbakebetalingsbeløpet ved lånets slutt. Banken er forpliktet til å opplyse om dette beløpet i all markedsføring gjennom et representativt eksempel. Det skal også komme klart frem i lånetilbudet banken gir deg. Når du tar opp et lån skal du betale gebyrer, renter og etableringsgebyr ut over det beløpet du har lånt.
- Effektiv rente viser hva lånet koster årlig i prosent. Effektiv rente varierer mye fra lån til lån og kan ligge på 2 prosent til godt over 30 prosent. Tallet avslører den reelle prisen på lånet inkludert renter og gebyrer.
- Er den nominelle renten lav på et lån, men den effektive renten høy, så er det et tegn på at lånet har mange gebyrer som likevel gjør lånet dyrt. Typisk er effektiv rente høyere når du låner mindre beløp og lavere når du låner større beløp. Hvis lånet har samme løpetid, så kan du bruke effektiv rente til å sammenligne ulike lån selv om de er forskjellig skrudd sammen.