Et lån uten sikkerhet er, som navnet tilsier, et lån der du ikke trenger å stille noe sikkerhet. Fordi banken ikke krever pant i hus, båt eller bil får du i stedet lånt ut i fra din kredittverdighet. Renten for usikret kreditt er generelt betydelig høyere enn lån som er sikret med pant. Rentedifferansen kan fort bli tosifret.
Lån uten sikkerhet kommer i mange varianter. Forbrukslån og kredittkort er de mest vanlige, men også betalingsutsettelse ved varekjøp og kontokreditt kan regnes som lån uten sikkerhet.
Stadig flere nordmenn tar opp lån uten sikkerhet for å betale utgifter på kort sikt. Selv om det er mange fordeler med denne typen lån, kan det også bli kostbart i lengden hvis du ikke bruker dem fornuftig. Nedenfor finner du en oversikt over norske långivere med de laveste rentene for lån uten sikkerhet.
Nedenfor gjør vi rede for de ulike typene lån uten sikkerhet:
Forbrukslån: Når du tar opp forbrukslån, tar ikke banken sikkerhet i noen av eiendelene dine. Til gjengjeld er renten på forbrukslån høyere enn ved andre lån som boliglån, hvor banken kan ta sikkerhet i eiendom. Det er imidlertid billigere med forbrukslån enn med kredittkortgjeld.
Kredittkort: Hvis du ønsker å gjøre innkjøp og betale for det i en samlet faktura på slutten av måneden, så kan du bruke kredittkortet til dette. Rentene på kredittkort varierer noe, men de er ofte opp mot 25% og derfor kan det fort bli en dyr måte å låne penger på. Du låner imidlertid rentefritt i en kort periode, som regel inntil 45 dager. Vær oppmerksom på at du bare kan låne innenfor bankens kredittgrense.
Betalingsutsettelse ved varekjøp: Med betalingsutsettelse på varekjøp kan du kjøpe en vare du liker for så å betale for varen innen en viss periode. Man betaler vanligvis for et utsettelsesgebyr i tillegg.
Kontokreditt: En kontokreditt kan være nyttig hvis du ikke vet nøyaktig hvor mye du trenger å låne eller hvis du trenger en buffer for potensielt uforutsette kostnader. Du kan for eksempel ha 7000 kroner i kontokreditt og 500 kroner på en brukskonto. Dersom du tar ut 2000 kroner, bruker du 1500 kroner av kontokreditten, og har 5500 kroner som kan brukes på kontoen. Når du får penger på konto igjen, vil disse først dekke summen som er trukket av kreditten.
Krav
Det stilles imidlertid noen krav for å kunne få lån uten sikkerhet. For å oppfylle kravene, må du:
- Være over 18 år (23-25 år er ofte et krav)
- Du må ha bodd i Norge i 3 år.
- Ha en form for inntekt.
- Du kan ikke ha noen betalingsanmerkninger.
Hvor mye koster det
Lån uten sikkerhet koster mer enn andre lån fordi banken ikke tar sikkerhet i eiendommen din. Derfor tar banken større risiko ved å gi deg lån og kompenserer for risikoen ved å tilby renter som er nokså høye sammenlignet med andre lån. Hvor mye det koster å ta lån uten sikkerhet vil variere i alle tilfeller. Alle søknader blir behandlet individuelt og rentenivået avgjøres av flere faktorer.
Hovedsakelig:
- Hvor mye du ønsker å låne
- Hvor lang nedbetalingstid du ønsker
- Kredittvurdering av deg som lånetaker
Jo mindre sum og jo kortere nedbetalingstid, desto høyere vil renten være. Slik må det være for at banken skal ha mulighet til å tjene på virksomheten. Det vil dessuten spille positivt inn på renten du blir tilbudt hvis du har høy inntekt og lite gjeld, da banken i slike tilfeller tar lavere risiko ved å låne deg penger.
Hvis du låner et beskjedent beløp, må du også regne med at nedbetalingsperioden blir ganske kort. På den måten beskyttes låntakeren slik at vedkommende slipper å sitte med dyre lån over lengre perioder. Den korte nedbetalingstiden innebærer imidlertid også at banken ikke har mulighet til å tjene penger på lånet over lang tid og du vil derfor se svært høye renter på de minste lånene. Renten på lån uten sikkerhet ligger vanligvis mellom 10 og 20 prosent, men det er som sagt store variasjoner. Jo raskere du betaler ned lånet, desto billigere blir det for deg som lånetaker.
Hva kan lånet brukes til
Ofte er lån tilpasset spesifikke formål. For eksempel tar en opp boliglån når en skal kjøpe bolig og studielån når en skal studere. Men grunnen til at lån uten sikkerhet er så populært, er at du står fri til å bruke pengene på det du selv ønsker. Det er med andre ord ikke noe spesifikt formål med lån uten sikkerhet. Dette har både positive og negative sider. Det er selvfølgelig fint å ha frihet til å kunne bruke pengene på det en selv ønsker, men dette fører også til at mange tar opp lån uten sikkerhet uten å tenke nøye gjennom avgjørelsen, og låner dermed penger til ting de kanskje ikke trenger eller uten å ha en grundig plan for tilbakebetaling.
I Norge er det vanlig å ta opp lån uten sikkerhet når en skal kjøpe bil, pusse opp eller refinansiere. Det er også vanlig å ta opp slike lån for rent forbruk, for eksempel hvis en skal kjøpe ny telefon eller reise. Det er imidlertid viktig å huske på forpliktelsene når en tar opp lån uten sikkerhet. En bør aldri låne mer enn det man er i stand til å betale tilbake.
Refinansiere gjeld med lån uten sikkerhet
Mange velger å ta opp lån uten sikkerhet for å refinansiere gjeld. Dette kan være nyttig når en har mange mindre lån å forholde seg til og mister oversikt over den samlede gjelden.
Ofte kan en også oppnå en bedre rente ved å refinansiere gjelden fordi renten hos ulike banker varierer i stor grad. Ved å refinansiere gjelden i ett lån, vil du få lavere rente på lånet, du slipper å betale like mange gebyrer og du vil få en oversiktlig nedbetalingsplan når du skal betale ned gjelden din. På denne måten får du bedre oversikt over gjeld og økonomi, og du vil ha mer kontroll på utgiftene dine. For mange er enklere å forholde seg til kun en månedlig faktura enn mange forskjellige fakturaer til ulike tider.
4 gode råd når du tar opp lån uten sikkerhet
- Sammenlign tilbud: Ulike banker gir ulike betingelser for lån uten sikkerhet og de har forskjellige måter å vurdere potensielle kunder på. Derfor bør du unngå å velge det første og beste. For at du skal få så lav rente som mulig på ditt lån, lønner det seg å hente inn tilbud fra flere långivere. På den måten har du mulighet til å sammenligne flere forskjellige tilbud og du vil ha bedre vurderingsgrunnlag når du skal finne det billigste lånet.
- Skaff deg oversikt: Dersom du bruker kredittkort bør du skaffe deg god oversikt over forbruket ditt. Du bør til enhver tid vite hvor mye du har betalt med kredittkortet slik at du alltid har penger nok til å betale kredittkortregningen. I tillegg bør du vurdere om det virkelig er nødvendig å bruke kredittkortet eller om du heller bør spare penger til å kjøpe det du ønsker. Hvis du ikke er i stand til å betale tilbake før den rentefrie perioden er over, så er det kanskje bedre å vente?
- Vurder å refinansiere gjelden din: Hvis du har mange forskjellige lån, kan det lønne seg å refinansiere gjelden din. Da får du bedre oversikt over det du skylder, du får en nedbetalingsplan som er enklere å forholde deg til og du slipper å betale mange gebyrer.
- Betal ned lånet så raskt som mulig: Hvis du tar opp forbrukslån, lønner det seg å betale ned lånet så raskt som mulig. Da slipper du å betale høye renter over en lengre periode og lånet blir billigere for deg. Selv om du i utgangspunktet har en fornuftig nedbetalingsplan, kan du kanskje vurdere å jobbe noen ekstra vakter slik at du blir kvitt gjelden enda raskere.