Lurer du på hva gjeldsregisteret er og hva det brukes til? I denne artikkelen kan du lese alt du trenger å vite om gjeldsregisteret, inkludert hvordan du gjør det, hva du bør se etter, samt nyttige tips for deg som skal søke om lån i banken.
- Gjeldsregisteret inneholder en oversikt over nordmenns usikrede gjeld. Banker bruker gjeldsinformasjonen i registeret til å vurdere om de skal innvilge eller avslå søknader om lån, og privatpersoner kan selv sjekke opplysningene om seg selv for å få oversikt over egen gjeld.
- Gjeldsregisteret ble opprettet av Barne- og likestillingsdepartementet i 2019 i et forsøk på å dempe den sterke veksten av forbrukslån i Norge. Ved å ha et gjeldsregister kan banken gjøre bedre vurdering av søkernes betalingsevne og færre vil ende opp med å få alvorlige gjeldsproblemer. I tillegg bidrar gjeldsregisteret til at privatpersoner får lett tilgang til en oversikt over egen gjeld og unngår å ta opp mer lån enn de kan betjene.
- I gjeldsregisteret får du oversikt over forbrukslån, kredittkortgjeld og kjøpekreditter. Du bør være ekstra oppmerksom på kredittkortets kredittgrense og ikke bare hvor mye du faktisk har brukt. Når banken vurderer om de skal gi deg lån, ser de på kredittgrensen fordi det er den som forteller hvor mye penger du har til rådighet.
- Før du tar opp lån, lønner det seg å skaffe en oversikt over gjelden din, og eventuelt justerer kredittgrensen på kredittkortene dine. På den måten kan du øke sjansene for å få innvilget lånet du søker om.
- Du kan enkelt sjekke opplysningene dine ved å besøke gjeldsregisteret. Her kan du logge inn med BankID, Commfides og Buypass. Eventuelle feilopplysninger om gjelden din i gjeldsregisteret må rapporteres til banken din.
Innhold
Hva er et gjeldsregister?
Gjeldsregistre ble etablert i Norge sommeren 2019. I et gjeldsregister får man oversikt over nordmenns usikrede gjeld, inkludert forbrukslån, kredittkortgjeld og kjøpekreditter. Du finner altså ikke informasjon om sikret gjeld som boliglån eller billån i gjeldsregisteret. Da tilbudet ble rullet ut i juli 2019, ble det lansert to gjeldsregistre i Norge, norskgjeld.no og gjeldsregisteret.com. Siden har også Experian fått konsesjon.
Fra disse portalene leveres gjeldsinformasjon om privatpersoner til banker eller finansinstitusjoner som trenger gjeldsinformasjon for å kunne gjøre en god vurdering av om de bør innvilge søknader om lån. Men gjeldsinformasjonen er ikke bare tilgjengelig for banker eller andre långivere, du kan også bruke gjeldsregisteret til å skaffe deg oversikt over din egen gjeld. Banker og andre finansforetak som tilbyr usikret kreditt er dessuten forpliktet til å sende inn informasjon om gjelden din til gjeldsregisteret, og det er ikke mulig å reservere seg mot at gjeldsinformasjonen blir oppgitt til gjeldsregisteret.
Derfor trenger vi gjeldsregister
Som følge av sterk vekst i forbrukslån, besluttet Barne- og likestillingsdepartementet å opprette gjeldsregisteret som et tiltak for å dempe den sterke veksten. På den måten ønsket departementet å gi banker og finansforetak bedre vurderingsgrunnlag når de skal beslutte å innvilge eller avslå lånesøknader, slik at det blir enklere å forebygge gjeldsproblemer for privatpersoner i Norge. På tidspunktet da tiltaket ble innført hadde 1,4 millioner nordmenn kredittkort, og mer enn 40% av disse hadde gjeld med løpende rente på kredittkortene. Samtidig hadde norske forbrukere til sammen 117 milliarder kroner i usikret gjeld, noe som plasserte oss i verdenstoppen.
Med et gjeldsregister får bankene riktig informasjon om gjeldssituasjonen til sine lånsøkere, og forbrukerne får dessuten bedre oversikt over sin egen økonomi. Slik kan banken enklere unngå å gi mer lån enn folk kan håndtere, og forbrukerne vil lettere kunne unngå å ta opp mer lån enn de er i stand til å betjene.
Hva bør jeg se etter i gjeldsregisteret?
Dersom du har flere forbrukslån, kan det være nyttig å skaffe deg en helhetlig oversikt over alt du skylder. Men gjeldsregisteret inneholder ikke bare informasjon om tradisjonelle forbrukslån. Hvis du for eksempel har kredittkort, bør du sjekke hvor stor kredittgrense du har på kredittkortet ditt.
Når du søker om lån er det nemlig kredittgrensen din som legges til grunn og ikke hvor mye du har brukt. Det skyldes at kredittgrensen forteller deg hvor mye du har til rådighet, og mange forbrukere vil bruke mer av det de har tilgang til dersom de havner i en vanskelig situasjon. Mange har oversikt over hvor mye de har brukt på kredittkortet eller hvor mye de har i forbrukslån, men ikke like mange har oversikt over den sovende kreditten som ligger i kredittrammen.
Sjekk før du skal ta opp lån
Dersom du vurderer å ta opp lån, enten det er til bolig, bil eller andre formål, anbefales det at du sjekker gjeldsregisteret slik at du ser hva banken skal vurdere når de skal avgjøre å innvilge eller avslå søknaden om lån. Dette gjelder spesielt dersom du har behov for et finansieringsbevis raskt.
Skulle det vise seg at høye kredittrammer setter begrensninger på mulighetene dine for lån hos banken din, må du kanskje endre på kredittrammene for å styrke sjansene dine. Har du allerede gjort dette på forhånd, så slipper du muligens å gå en ekstra runde. Det kan for eksempel hende du har en høy kredittramme på bensinkortet ditt da du bestilte det, selv om du i realiteten ikke har behov for mer enn noen få tusenlapper i kredittramme på akkurat dette kortet.
Slik sjekker du gjeldsregisteret
For å sjekke opplysningene om din gjeldssituasjon i gjeldsregisteret kan du besøke norskgjeld.no eller gjeldsregisteret.com. Her kan du logge inn med BankID, Commfides eller Buypass. Du vil både få oversikt over gjelden din, hvor mye av gjelden som har renter på seg, og hvor store kredittrammene er på eventuelle kredittkort.
I noen tilfeller kan informasjonen som er registrert være feil fordi enten banken eller et annet finansforetak som har gjeld hos, har meldt inn feil informasjon. I slike tilfeller bør du ta kontakt med den aktuelle banken eller finansforetaket for å rette opp feilen. Gjeldsregisteret kan ikke gjøre noe med dette.