Slik tar du opp lån til snøscooter
Snøscootere, eller beltemotorsykkel, er et kjøretøy som er blitt mer og mer populært. En snøscooter er definert som et motorkjøretøy med belte og ski fastmontert istedenfor hjul. De er konstruert for å kjøre på snø eller is, og er derfor meget godt egnet til å kjøre i Norge der vi jo har tidvis mye av det. Men reglene for hvordan man kan bruke dem er strenge.
Innholdsfortegnelse
Flere får mulighet til å kjøre snøscooter
All ferdsel med motorkjøretøy er regulert av lov om motorferdsel i utmark og vassdrag. Generelt sier den at det er forbudt å kjøre i utmark og i naturen med snøscootere, med visse unntak. Men kommunene har nå lov å til å gi dispensasjon til å kjøre i egne definerte snøscooterløyper for fornøyelseskjøring. De blir det flere og flere av. Dersom man skal bruke snøscooteren til nyttekjøring, for eksempel til frakt av varer til hytter osv, kreves det tillatelse fra grunneier. På tross av dette så blir det flere og flere snøscootere i Norge og populariteten er økende.
Lån til snøscooteren – dette må du vite
En snøscooter er forholdsvis dyr i innkjøp, den koster mer enn de fleste av oss har på konto i banken. Tenker man å skaffe seg en snøscooter må man da sørge for å ha finansiering til det. Å ha et lånebevis på forhånd er heller ikke en dårlig idé. Det er en uforpliktende bekreftelse på hvor mye du kan låne til snøscootere. Det smarte med dette er at du vet hvor mye penger du har tilgjengelig, hvor mye egenkapital du trenger og det gir også en oversikt over månedlig kostnader ved et sånt lån. Hos noen banker kan man finansiere opp mot 100% av kjøpesummen, mens andre krever at man stiller med noe egenkapital.
Når du har funnet den snøscooteren du vil kjøpe, trenger også banken informasjon om den før de gir deg lånet. De vil gjerne vite både type, årsmodell, registreringsnummer og antall kilometer den har kjørt. Som kjøper er det alltid også lurt å sjekke om selger har heftelser på kjøretøyet. De følger nemlig alltid kjøretøyet. Så kjøper du et kjøretøy med heftelser så er det du som plutselig er ansvarlig for disse. En kjøpekontrakt må man ha. Dette gjelder både ved kjøp hos en forhandler og om en kjøper fra en privatperson. Heldigvis finnes det standard kjøpekontrakter man kan finne på nettet. Bruker man disse så kan man være rimelig sikker på at alle punkter som bør være med i en sånn kontrakt er med. En melding om eierskifte må også sendes Vegvesenet.
Hvem kan ta opp et snøscooterlån?
Når banken har mottatt alle papirene man trenger kan man få lån. Hos banker så går akkurat den prosessen raskt. Man kan søke på nett og få svar med én gang. Man må selvfølgelig bevise at man har økonomi til å bære lånet. Man blir kredittsjekket, må bevise inntekt og oppgi annen gjeld. Har man lånebevis er jo den jobben allerede gjort. De fleste banker tilbyr heldigvis lån til snøscootere. For å få de beste betingelsene så bør man alltid sjekke hos flere banker.
Får man innvilget et sånt lån kan man normalt få inntil 10 års nedbetalingstid. Rentene er jo dyrere enn på et normalt huslån. For tiden så ligger de effektive rentene mellom 6% og 8%. Hva slags betingelser man får på lånet er avhengig av flere ting. De fleste banker gir rimeligere lån, dess mer egenkapital man stiller til rådighet. Velger man kortere nedbetalingstid på lånet, vil det også bli rimeligere enn ved lengre nedbetalingstid. Skal man få et sånt lån, krever de fleste banker at man har fullkasko forsikring på kjøretøyet.