Crowdlending og folkefinansiering
En ganske ny trend er at du kan låne fra helt fremmede privatpersoner som tilbyr lån. Et P2P-lån skiller seg fra vanlige lån ved at det ikke er banken som står for lånet, men en annen privatperson som lånetaker ikke kjenner fra før av.
I USA har det dukket opp flere slike P2P -plattformer som muliggjør denne typen lån. Her er det altså ikke eieren av plattformen som låner ut pengene, men de som bruker plattformen. Låneplattformene er bare verktøyet som muliggjør slike lån.
Lånene blir som regel gitt som usikrede forbrukslån, noe som betyr at det ikke er noen sikkerhet for lånene.
Nestebank anbefaler
Sammenligne lånetilbud fra flere banker.
-
5000 – 500 000 kr
Lånebeløp
-
6,32 – 32,9 %
Eff. rente
-
20 år
Aldersgrense
-
120 000 kr per år
Min. bruttoinntekt
Samarbeider med over 15 banker og långivere i Norge.
Eks Forbrukslån: Eff. rente 15,52 % 75 000 kr o/5 år, kostnad 30 509 kr, totalt 105 509 kr. Eks Refinansiering: Eff. rente 12,53 %, 230 000 kr o/8 år, kostnad 126 654 kr, totalt 356 654 kr.
-
5 000 – 600 000 kr
Lånebeløp
-
5,17 – 24,40 %
Eff. rente
-
25 år
Aldersgrense
-
Ja
Personlig veiledning
Refinansiere uten sikkerhet og samle gjeld i ett lån
Eksempelrente: effektiv rente 12.71%, 150 000kr, o/5 år, kostnad 49 237. Totalt 199 237
-
5 000 – 500 000 kr
Lånebeløp
-
5,33-50 %
Eff. rente
-
20 år
Aldersgrense
-
fra 1 dag
Utbetaling
Gratis og uforpliktende oversikt
Eksempelrente: Eff. rente 11%, kr 120.000, o/5 år. Kostnad kr 34,341, totalt kr 154,341
Folkefinansiering kalles crowdfunding på engelsk og er innsamling av penger på nett. Folkefinansiering kan være både insamling av gaver til et veldedig formål, til investering i et prosjekt, eller som finansiering av et prosjekt uten forventet tilbakebetaling. Det sentrale med folkefinansiering er at mange personer kommer sammen om å bidra med penger til et prosjekt.
Crowdlending er lån direkte fra privatpersoner til bedrifter, til motsetning fra lån bedrifter tar opp i banken eller med andre finansielle institusjoner som mellompart. Crowdlending kalles også peer to peer (P2P) lending.
Peer to peer-lån med aktøren Perx
Peer to peer-lån har så langt ikke tatt av i Norge. Den eneste aktøren som tilbyr dette til privatpersoner er Perx, som har fått konsesjon fra Finanstilsynet. De markedsfører seg som “Norges største markedsplass for folkefinansierte lån til privatpersoner”. De henvender seg først og fremst til de som har høy kredittscore og ingen betalingsanmerkninger. På den måten minimerer de risikoen for mislighold.
Crowdlending i Norge
Lån fra privatpersoner til bedrifter over en crowdlending-plattform er nytt i Norge. Likevel finnes det allerede norske låneformidlere i Norge som har spesialisert seg på denne typen lån. I følge foreningen Norsk Crowdfunding, økte størrelsen på crowdlending-lån bare i Norge med over 400 prosent fra 2017 til 2018, fra 17 til 72 millioner kr.
Det råder derfor liten tvil om at en økende grad av nordmenn og norske bedrifter har fattet interesse for denne investerings- og finansieringsmuligheten. Nedenfor ser du to eksempler på slike platformer.
Lån via Kameo – lånebasert crowdlending til bedrifter
Kameo er en annen norsk P2P-tilbyder, men de tilbyr ikke forbrukslån, men lån til eiendomsprosjekter og småbedrifter. Privatpersoner og bedrifter kan investere direkte i ulike prosjekter på nettsiden. Kameo har også backing fra den etablerte finansbransjen, med både Nordea og DNB som oppgitte samarbeidspartnere.
Kameo tilbyr kun bedriftslån og eiendomsinvestering med sikkerhet. Deres krav til søkerne er at de har registrert aksjeselskap, positiv egenkapital og må kunne legge fram oppdatert finansiell informasjon inkludert minst ett årsregnskap. I tillegg må de bestå en kredittvurderingen.
FundingPartner – lån fra privatperson til småbedrift
En platform som har fått mye omtale i media siden de fikk DNB og Schibsted inn på eiersiden i 2018, er selskapet FundingPartner. Bedriften er en låneformidlingstjeneste, eller et såkalt crowdlending-selskap, som lar privatpersoner investere alt fra 1000 kr og oppover i norske bedrifter som ofte ellers ikke ville fått tilstrekkelig med lån. Dette kan for eksempel være små og mellomstore bedrifter som ikke har tilstrekkelig eiendeler til å få tilgang på tradisjonelle bedriftslån, slik som en oppstartsbedrift innen IT.
Heldigvis er det ikke kredibiliteten til selskapene som gjør at de ikke har tilgang på vanlige bedriftslån, men deres unge alder og alternative forretningsmodell som gjør at de faller utenfor de vanlige rammene for krav til bedriftslån. FundingPartner står for selve formidlingen av lånene og for evalueringen av hver bedrift som søker finansiering. Slik kan du som småinvestor støtte deg på deres ekspertvurdering før du låner bort egne penger med risikoen det medfører.