De fleste banker tilbyr egne boliglån for de mellom 18 og 34 år. Disse lånene blir ofte kalt for «boliglån for unge», «førstehjemslån» eller «boliglån ung». Bankene konkurrerer hardt om denne aldersgruppen og tilbyr ofte lån til superrente. Men også for denne typen lån lønner det seg å innhente flere lånetilbud for vilkårene kan variere mye fra bank til bank.
Boliglån for unge og BSU-ordningen tar sikte på å gjøre det lettere for unge mennesker å etablere seg på boligmarkedet. Ved å ta i bruk disse, får du bedre betingelser enn ved ordinære boliglån og andre spareordninger.
- Boliglån for unge og BSU-ordningen gjør det lettere å skaffe seg bolig for unge mennesker i etableringsfasen
- For å få boliglån for unge trenger du egenkapital på minst 15%. Ved hjelp av en gunstig spareordning blir det lettere å skaffe nok egenkapital.
- Med BSU-sparing får du gunstige renter og fordelaktige skattefradrag på det du sparer
- I følge bytt.no, er dette de billigste boliglånene for unge i mai 2020:
- Sparebank 1 Østlandet (1,71% effektiv rente) 10.226 per mnd
- Sparebanken Sogn og Fjordane (1,75% effektiv rente) 10.273 per mnd
- Sparebank 1 SR-Bank (1,76% effektiv rente) 10.283 per mnd
- Ørskog Sparebank (1,77% effektiv rente) 10.290 per mnd
- Landkreditt Bank (1,81% effektiv rente) 10.343 per mnd
Innhold
Hva er boliglån for unge?
Boliglån for unge er et gunstig lån som unge i etableringsfasen bruker til å kjøpe sin første bolig. For å kunne ta opp boliglån for unge, kreves minst 15% egenkapital. Dessuten må du være under 34 år gammel og kan ikke eie bolig fra før av. Dersom dere er flere som kjøper sammen, vil aldersgrensen gjelde for den yngste av kjøperne.
Boligsparing for ungdom (BSU) er en spareordning for deg under 33 år. Dette er en gunstig ordning som gjør det lettere å spare opp midler til egenkapital for boligkjøp. Frem til du fyller 33 år, kan du spare 25.000 kroner i året og opptil totalt 300.000 kroner.
Hvor mye egenkapital trenger jeg?
Bankene har ikke anledning til å låne ut mer enn 85% av summen på boligen. Det vil si at du må ha minst 15% egenkapital. I tillegg kommer omkostninger på kjøpet. Kjøper du en selveierleilighet, må du betale dokumentavgift til statskassen. Dokumentavgiften er på 2,5% av kjøpesummen. Kjøper du andelsleilighet i et borettslag, så slipper du å betale dokumentavgift.
Hvis du kjøper bolig til 3.000.000 kroner, må du altså ha 450.000 kroner i egenkapital, og 75.000 kroner til dokumentavgift dersom det er en selveierleilighet.
BSU og skatt
Sparing med BSU er gunstig på grunn av skattefordelene som følger med. Du får til sammen 20% skattefradrag av det du sparer per år. Det vil si at dersom du sparer 25.000 kroner, som er den årlige maksgrensen, så vil du få 5.000 kroner i skattefradrag. Vær imidlertid oppmerksom på at pengene må være på kontoen gjennom årsskiftet, og at fullt skattefradrag forutsetter også at du tjener mer enn 75.000 kroner i året.
Renten på sparepengene vil variere noe fra bank til bank, men jevnt over får du en svært god rente med BSU-konto. Etter at du fyller 34 år kan imidlertid banken sette ned renten. Da må du vurdere om det er verd å beholde kontoen.
3 råd til BSU-sparing
- La pengene stå på kontoen: Hvis du bruker eller tar ut penger som står på BSU-kontoen, så regnes BSU-sparingen som avsluttet og du kan ikke begynne å spare på nytt. Derfor bør du la disse pengene stå i fred så langt det lar seg gjøre.
- Gjør det meste ut av BSU-kontoen: Husk at du kan spare på BSU-konto helt til du har nådd maksgrensen på 300.000 eller til du har fylt 33 år. Selv om du kjøper deg bolig før du når disse grensene, kan du fortsette å spare på BSU-konto forutsatt at du ikke har brukt penger fra kontoen.
- Sett opp budsjett: Med et oversiktlig budsjett blir det enklere å spare. Få en oversikt over utgiftene dine og sett opp et detaljert budsjett som du kan følge fra uke til uke. Sørg for å ha en egen post til boligsparing.