I dagens samfunn er det å låne penger en mer digitalisert prosess enn noen gang tidligere. Men kan du regne med å få pengene utbetalt i tide, akkurat når du trenger det? Vi har sett nærmere på tiden det tar å få lån uten sikkerhet.
Ta deg tid til å finne det beste lånet for deg
Sammenligne lånetilbud fra flere banker samtidig. Nestebank anbefaler Unofinans.
-
5 000 – 600 000 kr
Lånebeløp
-
6,32 – 32,90%
Eff. rente
-
20 år
Aldersgrense
-
fra 1 dag
Utbetaling
Veldig enkelt å søke
Eks Forbrukslån: Eff. rente 15,52 % 75 000 kr o/5 år, kostnad 30 509 kr, totalt 105 509 kr
-
5 000 – 600 000 kr
Lånebeløp
-
6.18 – 24.4 %
Eff. rente
-
25 år
Aldersgrense
-
fra 1 dag
Utbetaling
Eksempel: Nominell rente 11.39%, effektiv rente 12.71%, 150 000kr, o/5 år, kostnad 49 237. Totalt 199 237
-
10 000 – 600 000 kr
Lånebeløp
-
6,86 – 50%
Eff. rente
-
20 år
Aldersgrense
-
fra 1 dag
Utbetaling
20 banker og lånegivere
Renteeksempel: Eff. rente 11,9%, kr 150.000, o/5 år. Kostnad kr 46.600, totalt kr 196.600
- Mange lar seg friste til å ta lån uten sikkerhet. En heldigital søknadsprosess og en ofte delvis digitalisert behandlingsprosess har smidigjort det å søke forbrukslån. Fordi banken ikke trenger å registrere pant, er det også mindre papirarbeid involvert. Fordelen med dette er blant annet at prosessen går kjappere enn før, men renten er til gjengjeld høyere.
- Søkeprosessen foregår digitalt, og har bankene mulighet til å hente ut de nødvendige opplysningene automatisk på svært kort tid. Dette gjør det mulig å gi deg en raskere vurdering på lånesøknaden, dog ikke på “minuttet” eller “på dagen”. I realiteten tar det nemlig minst noen dager å få pengene på konto i Norge. Behandling, innlogging, signering og overføringstid er noen av stegene som tar tid.
- Prisene på forbrukslån varierer i stor grad mellom ulike långivere. Renten blir høyere ved kort nedbetalingsperiode og lave lånebeløp, men totalkostnadene blir lavere hvis du kan betale tilbake kjapt.
- Når en skal ta opp forbrukslån, bør en beregne alle de samlede kostnadene ved lånet, spørre om effektive rente og sjekke tilbudene i flere banker. På den måten finner du det mest gunstige alternativet for deg, og du unngår problemer med nedbetaling.
Det kan være mange grunner til at man trenger penger raskt. Kanskje trenger du å reparere bilen for å komme deg på jobb, kjøpe ny vaskemaskin, eller kanskje en annen uforutsett utgift har dukket opp ut av det blå. En mulig løsning i slike tilfeller og en vei til litt ekstra penger mellom hendene er noen ganger å ta opp et usikret forbrukslån.
Fordi banken ikke trenger å registrere noen pant, kan søknadsprosessen fullføres og pengene utbetales på kortere tid. I dagens digitaliserte verden er det også fort gjort å finne en bank og fylle ut en lånesøknad. En lånesøknad kan bli automatisk behandlet på sekunder og pengene utbetalt på konto i løpet av bare noen dager. Dette gjør det svært lett å få penger på konto til det du trenger. Samtidig bør en være forsiktig, da slike lån fort kan bli kostbare dersom de ikke betales ned kjapt.
Når du trenger å låne penger fort
Det eksisterer ikke lån på dagen i Norge, selv om dette er et uttrykk mange har hørt om. Som navnet antyder henviser “lån på dagen” til forbrukslån med minimalistisk søknadsprosedyre – og behandlingstid, hvor utbetalt lånebeløp er på konto så snart som mulig. I praksis tar det flere dager fra lånesøknaden er innsendt til pengene er på konto. Dét betyr likevel for mange at uforutsette utgifter blir mer håndterbare i hverdagen, slik som en ødelagt vaskemaskin eller en knust rute.
Hvis lånesøknaden blir godkjent, kan du ganske kjapt får svar og ha pengene på konto i løpet av noen dager deretter. Grunnen til at dette går såpass smidig, er den digitale søkeprosessen, en mer digitalisert og automatisert behandlingsprosess, bruken av digital ID slik som BankID og automatisering av stegene i lånebehandlingen, slik at banken får tak i de nødvendige opplysningene om deg på svært kort tid.
Sammenlignet med et vanlig banklån, skal du ikke gjennom en lang søknadsprosess. Det hele foregår på nettet. Har du BankID, kan du få svar i løpet kort tid.
Eskil E.
Ekspert på personlig økonomi med mer enn ti års erfaring.Lån på minuttet finnes ikke, men hva koster et forbrukslån?
Når det gjelder forbrukslån, krever ikke banken pant. Til gjengjeld vil imidlertid renten på lånet være høyere slik banken ikke tar en for stor risiko. Totalkostnadene på lånet vil avhenge av lånebeløpet, renter, gebyr og nedbetalingsperiode.
Lavt lånebeløp og kort nedbetalingsperiode vil føre til høyere rente, men det betyr ikke nødvendigvis at totalkostnaden høyest med kort nedbetalingsperiode og lavt lånebeløp. Hvis du for eksempel tar opp et lån som skal betales ned på 4 måneder, så kan renten være høy, men rentesatsen er en årlig sats, og du vil kun betale renter over de 4 månedene.
Dermed trenger ikke nødvendigvis totalkostnadene å bli så veldig høye. Skulle du på en annen side velge å låne et større beløp med lengre nedbetalingstid, så er gjerne renten lavere, men når du betaler renter over en lengre periode, så kan likevel totalkostnadene på lånet ende opp med å bli relativt høye.
For å få best mulig pris på lånet, lønner det seg alltid å sjekke tilbud hos flere ulike banker og gjøre en grundig sammenligning. Husk at du må sammenligne effektiv rente, ikke den nominell. Effektiv rente representerer det du faktisk betaler (nominell rente pluss gebyrer og andre kostnader som måtte følge med).
3 gode råd når du tar opp forbrukslån
Dersom du vurderer å ta opp forbrukslån bør du tenke nøye gjennom avgjørelsen og legge en plan for tilbakebetaling, slik at ikke lånet blir dyrere enn nødvendig. Nedenfor har vi listet opp 3 gode råd som du bør følge hvis du skal ta opp forbrukslån:
- Beregn samlet kostnad: Før du tar opp et lån som du håper skal være på konto så raskt som mulig, bør du få en oversikt over de samlede kostnadene ved lånet. Det vil si den totale summen du ender opp med å betale tilbake til långiver etter at lånet er nedbetalt. Du bør vite hvor mye du skal betale per måned, samt få en oversikt over hvor stor del av innbetalingene som går til renter, gebyrer og avdrag. Ved å få en fullstendig oversikt, vil du kunne planlegge nedbetalingen bedre og sette opp et budsjett for nedbetalingsperioden.
- Spør om effektiv rente: Hvis du skal sammenligne tilbud fra ulike långivere, er det viktig at du sammenligner effektiv rente og ikke bare nominell rente. Den effektive renten inkluderer alle kostnadene du skal betale, altså både nominell rente, men også gebyrer og andre kostnader som følger med. Derfor gir den effektive renten et mer realistisk bilde av hva lånet faktisk kommer til å koste. Husk at långiverne har plikt til å opplyse om effektiv rente.
- Sjekk mulighetene: Selv om du det ikke er mulig å ta opp et lån på minuttet, er det fristende å hoppe over forarbeidet for å få ting til å gå så kjapt som mulig. Likevel er det viktig at du ikke velger det første alternativet du kommer over. Ulike tilbud kan variere i stor grad, og du kan spare penger på å gjøre litt research før du bestemmer deg. Først bør du forhøre deg med banken der du er kunde. Såfremt dere har et godt forhold, er det sannsynlig at de kan gi deg et bedre tilbud enn de fleste andre banker. Det lønner seg likevel å sjekke flere andre banker for å få en oversikt over markedet.