Når du skal spare penger, teller hver eneste krone. Jo tidligere du begynner å spare, desto raskere når du dine økonomiske mål. Her får du ti gode sparetips som kan hjelpe deg å komme i gang med sparing.
1. Sett opp budsjett
Når du skal spare penger er det først og fremst viktig å skaffe deg en helhetlig oversikt over økonomien din. I ett budsjett har du oversikt over alle inntekter og alle utgifter på ett og samme sted. Dersom utgiftene dine overstiger inntekten din, innebærer det at du snart vil være i gjeld, hvis du ikke er det allerede. Hvis inntektene og utgiftene dine er omtrent like høye hver måned, så lever du fra den ene lønnsslippen til den andre.
Den eneste måten du kan spare penger på, er ved å sørge for at du tjener mer enn du bruker hver måned, og ved å sette opp et budsjett kan du enklere sørge for at du tjener mer enn du bruker. Bruk en app eller sett opp budsjettet ditt i en Excel-fil, så får du raskt mye bedre oversikt over økonomien din.
2. Sett deg mål
En av de beste måtene å spare penger på er å se for deg hva du sparer til. Hvis du trenger motivasjon, kan du sette deg et mål for sparing sammen med en tidslinje for å gjøre det lettere å spare. Vil du kjøpe et hus innen tre år, men trenger å spare penger til egenkapital? Da har du et mål og du vet hvor mye du trenger å spare hver måned for å nå målet ditt.
3. Kvitt deg med gjeld
Hvis du prøver å spare penger ved hjelp av et budsjett, men du likevel har mye gjeld, så bør du begynne med å ta tak i gjelden din. Sett opp utgiftene til gjeld og renter i budsjettet ditt så ser du fort hvor mye du bruker på dette hver måned. Så fort du er fri for gjeld, kan pengene som tidligere gikk til å betale unødvendige renter nå settes til sparing. Dersom du har gjeld hos flere ulike långivere med høye renter, bør du vurdere om det kan lønne seg å refinansiere lånet ditt.
4. Spar penger på mat
Selv om mat er en nødvendighet som vi ikke kan unngå å bruke penger på, er det likevel mulig å redusere utgiftene til mat ved å handle smart. Ta i bruk ukentlige tilbud på dagligvarebutikken, og ikke gå i butikken når du er sulten for da er det veldig fort gjort å kjøpe mer enn du egentlig trenger. Et annet godt tips er å begrense butikkturene til én gang i uken. Hvis du på forhånd lager en handleliste for syv middager, kan du gå på butikken samtidig som du unngår å kjøpe mer enn du egentlig trenger. I tillegg kan du med god planlegging velge rimeligere produkter.
5. Ta med matpakke
Et åpenbart pengesparende tips er å se nærmere på pengene du bruker i hverdagen. Hvis det å kjøpe lunsj på jobben koster deg 70 kroner, mens det bare koster deg 20 kroner å ta med matpakke hjemmefra, kan du i løpet av et år spare 11.500 kroner som ellers kunne gått til oppsparing av egenkapital.
6. Unngå impulskjøp
Du har sett en fin jakke på butikken eller den nyeste smarttelefonen, og du må bare ha den. Det er enkelt å kjøpe uten å tenke for mye over det, men å ta seg litt ekstra tid er alltid en god ide. Det å unngå impulskjøp er et av de viktigste tiltakene for god pengestyring. En annen lur ide er å vente 30 dager før du bestemmer deg for kjøpe det du i utgangspunktet ønsket deg. Etter at en måned har gått, kan det hende at kjøpetrangen har gått over, og du har spart penger bare ved å vente. Et annet alternativ er å sette kostnadene for varen over på en sparekonto eller en høyrentekonto. Når du ser besparelsene dine vokse, vil du raskt innse hvor mye penger som faktisk går bort til impulskjøp.
Les les også: Hva er en høyrentekonto?
7. Gå over regningene dine
Ofte betaler vi de månedlige faste regningene uten å tenke særlig mye over det. Du har valgt et abonnement for lenge siden, du betaler og blir ferdig med det. Men det er faktisk mulig å spare penger på å gå gjennom de månedlige regningene. Enten det er regninger til mobil, internett, bilforsikring eller medlemskap på treningssenteret. Finn ut hvor mye du faktisk betaler og sjekk om det finnes bedre alternativer på markedet. Husk at selskapene konkurrerer om å ha deg som sin kunde, og det er derfor i deres interesse å tilby deg de beste vilkårene.
8. Unngå forbrukslån hvis du kan
For mange frister det å ta opp forbrukslån dersom en trenger penger akutt, enten fordi man har fått noen uforutsette utgifter eller fordi man har lyst på en spontan ferie. Forbrukslån kommer imidlertid med svært høye renter og hvis du ikke er i stand til å betale ned forbrukslånet raskt, kan du fort ende opp i en negativ økonomisk spiral som kan være vanskelig å komme seg ut av. Forsøk heller å låne penger av en venn eller familie hvis du absolutt må låne penger.
9. Gjør sparing til førsteprioritet
Når du begynner å spare, er det fort gjort å underprioritere sparingen dersom du har behov for litt ekstra penger en måned. For å unngå å havne bakpå anbefales det å sette over en fast sparesum til sparekontoen samme dag som du får lønn. I banken din kan du sette opp automatisk overføring til sparekonto på lønningsdagen slik at sparing forblir din førsteprioritet.
10. Begynn å spare så tidlig som mulig
Begynn å spare så tidlig som mulig. Penger som overføres til sparekontoer akkumulerer vanligvis renter av en bestemt prosent. Jo lenger pengene dine forblir på sparekontoen, desto mer sparer du på renter. Derfor er det i din interesse å begynne å spare så fort som mulig. Selv om du bare kan spare et lite beløp av inntektene dine hver måned når du er i tjueårene, så bør du gjøre det. Relativt små summer som forblir på en rentegivende sparekonto over lange perioder, kan etter hvert bli til nokså store summer.