Et minilån gir deg litt mer økonomisk fleksibilitet i en kort periode. Samtidig er størrelsen på lånet lite, slik at du ikke er bundet til å betale på lånet i lang tid framover.
- Minilån er en variant av forbrukslån, og er et markedsføringsuttrykk for mindre lån på med kort nedbetalingstid
- Minilån er ment å dekke kortsiktige behov og derfor skal utbetaling skje så kjapt som mulig. Men siden låne- og behandlingsprosessen inkluderer menneskelig overiskt og arbeid, vil det alltid ta minst noen dager fra når du søker, får godkjenning og til pengene er overført til kontoen din.
- Alle låneinstitusjoner i Norge vil foreta en kredittsjekk på deg som kunde, når du søker om et minilån
Innhold
Er minilån er, som navnet tilsier, et lite lån. Som oftest brukes begrepet om små forbrukslån på mellom 1000 og 10.000 kroner. Enkelte banker definerer også lån på under 50.000 som minilån.
Denne typen lån kan være nyttig dersom noe uforutsett skulle skje og man trenger penger så raskt som mulig. Det kan være snakk om nødvendige reparasjoner, innkjøp og andre investeringer som er viktige.
Hva kjennetegner et minilån?
Dette er kjennetegnene på minilån:
- Du kan søke om lånet på nett. Siden søkeprosessen er digital, går det med lite tid til selve søknaden. Du søker online, og delvis automatiserte systemer vil så gjøre en kredittsjekk av deg. Når søknaden har vært gjennom behandlingsprosessen, vil du få svar rimelig raskt.
- Du får pengene raskt på konto når godkjenningen foreligger. I tillegg til at det er raskt å søke, vil du ha pengene på konto innen kort tid etter at søknaden godkjennes, ofte samme eller neste virkedag etter at du har fått innfridd lånet.
- Kort nedbetalingstid. Nedbetalingstid er tidsperioden fra et lån tas opp til det skal være nedbetalt (innfridd). Nedbetalingstiden på minilån er generelt kort, ofte helt ned til 1-2 måneder. Noen minilån har lengre nedbetalingstid. Dette avhenger av hva slags avtale du har med banken.
- Høy rente. Minilån har normalt høy rente sammenlignet med andre typer lån.
Hva er forskjellen på et forbrukslån og et minilån?
Et minilån en form for forbrukslån. Det vil si et usikret lån. Lån uten sikkerhet er mer risikable for bankene, derfor tar de seg betalt for denne risikoen i form av en høyere rente. Får du innvilget minilånet, står du fritt til å bruke pengene på akkurat det du vil.
Det er mulig å søke om store forbrukslån med nedbetalingstid over flere år. Til forskjell er minilån små lån med kort nedbetalingstid er det vanlig med relativt høy rente. Du bør derfor prioritere å betale tilbake minilånene så raskt du har muligheten til det.
Hvem kan søke om minilån?
For å kunne få innvilget en søknad om minilån må du tilfredsstille noen grunnleggende krav. Følgende krav er fastsatt av myndighetene og gjelder for alle:
- Du må være over 18 år (enkelte banker opererer også med høyere aldersgrense)
- Du må være bosatt i Norge
- Du må ha en fast inntekt
- Du kan ikke ha pågående inkassosaker eller registrere betalingsanmerkninger
- Den samlede gjelden din (minilånet + den gjelden du eventuelt har fra før) kan ikke overstige fem ganger din inntekt.
I tillegg til kravene som er nevnt kan de enkelte bankene operere med ulike tilleggskrav. Eksempelvis er det noen banker som krever at du må være over 25 år for å få innvilget lån. Derfor kan det være lurt å søke lån hos flere banker dersom du får avslag.
Når du søker om minilån vil banken eller finansieringsinstitusjonen foreta en kredittsjekk av deg.
Hva er en kredittsjekk?
Når du søker om minilån vil du bli kredittsjekket. Långiveren vil da få tilgang til følgende opplysninger om deg:
- Folkeregistrert adresse
- Skatteligning (alminnelig inntekt, skatt, skatteklasse og formue) basert på offentlige opplysninger
- Registrerte næringsinteresser
- Din bruttoinntekt
- Opplysninger om pågående inkassosaker og registrerte betalingsanmerkninger
- Din kredittscore
Du trenger ikke å sende disse opplysningene til banken du søker lån hos. Bankene og finansinstitusjonene henter inn disse opplysningene per automatikk fra offentlige registre.
Hva er kredittscore
Kredittscore er et tall som sier noe om sannsynligheten for at du vil overholde de økonomiske forpliktelsene dine. Det er kredittopplysningsbyråene som innhenter opplysninger og beregner kredittscore. Det finnes flere modeller for å beregne dette tallet, men det er noen grunnprinsipper som er til felles for alle. Det er mest vanlig å bruke en skala fra 0 til 1000, men det finnes også andre skalaer.
Kredittscoren din er en funksjon av mange variabler, og regnes ut ved hjelp av avanserte statistiske modeller. Faktorer som inngår i beregningen er blant andre din alder, inntekt, inntektsutvikling, utdanningsnivå, geografisk bosted, om du har flyttet ofte, betalingshistorikk, kredittscoringsfrekvens, og mer.
Kan man søke minilån uten kredittsjekk?
Det er mange som lurer på om det er mulig å søke minilån uten kredittsjekk.
Det finnes flere årsaker til at enkelte ønsker å søke om lån uten kredittsjekk. Det kan være et ønske om å få innfridd lånet raskt, mens andre kanskje ikke har den beste kredittscoren å vise til.
I Norge er banker og låneutbydere lovpålagt å foreta en kredittsjekk av alle som søker om lån. Dette er fastsatt av myndighetene for å beskytte både låntaker og långiver. Derfor kan du i Norge ikke få minilån eller andre typer lån uten kredittsjekk.
I Norge er banker og låneutbydere lovpålagt å foreta en kredittsjekk av alle som søker om lån.
Minilån på dagen?
Det finnes gode muligheter for å få utbetalt minilån på kort tid, men aldri så kjapt som på dagen. Lånesøknaden behandles nemlig av mennesker, selv om store deler av både søknads- og behandlingsprosessen er digital og automatisert. Derfor vil det alltid ta minst noen dager fra du søker til du eventuelt skulle få innvilget søknaden og lånet utbetales.
Hvordan finne det beste minilånet?
Det finnes mange banker og tilbydere av minilån i markedet. Både rentekostnad og andre betingelser kan variere mye fra bank til bank. For å finne det beste minilånet lønner det seg derfor å sammenligne og søke lån hos flere tilbydere.
Faktorer du bør vurdere er hvilken rente du får på lånet, hvilke andre kostnader som tilkommer og hvor fleksibel banken er i forhold til nedbetalingstid og mulighet for å innfri lånet tidligere. Sjekk også om banken er villig til å tilby avdragsfrihet. Mulighet for å benytte seg av avdragsfrihet kan nemlig være verdifull om noe uforutsett skulle oppstå i en kort periode.
Når du sammenligner lån, er det viktig å alltid sammenligne den effektive renten.
Kan det lønne seg å ta opp minilån?
Vi har sett at minilån er relativt kostbare med gebyrer og relativt høy rente. Kan det likevel være situasjoner hvor det lønner seg å ta opp minilån?
Hvorvidt det lønner seg økonomisk å ta opp et minilån eller ikke vil helt avhenge av situasjonen.
La oss si at bilen din plutselig bryter sammen og at du ikke umiddelbart har penger tilgjengelig for å få den reparert. I et slikt tilfelle kan det både av praktiske og økonomiske årsaker være fordelaktig å ta opp et minilån for å få bilen reparert. Ved å få bilen i stand raskt vil du sannsynligvis spare både tid og penger på alternativ transport.
En annen situasjon hvor det faktisk kan lønne seg økonomisk å ta opp minilån er om en dyr vare du virkelig trenger plutselig skulle komme på forbigående tilbud. Gitt at prisen stiger igjen etter at tilbudet er utgått og at besparelsen er vesentlig, kan det lønne seg å ta opp et minilån for å få kjøpt varen.
Et tredje eksempel kan være om du trenger å gjøre mindre investeringer i forbindelse med salg av bolig. Dersom du tar opp et lån til lett oppussing, kjøp av interiørdetaljer til visning etc og dette gjør at du får en høyere pris ved salg, kan et minilån være en god investering.
Selv om du betaler tilbake minilånet raskt, vil lånekostnaden utgjøre en betydelig kostnad. Merk at det alltid vil være en del usikkerhet og risiko knyttet til slike tilfeller som nevnt i eksemplene over og at du uansett må være sikker på at du er i stand til å betale tilbake lånet. Ellers vil du kunne havne i økonomisk knipe på lengre sikt.