Dersom du sitter med flere lån og kredittkort, eller har behov for å låne litt penger og er på utkikk etter beste tilbud, er det viktig å ha oversikt over sin personlige økonomi. Dette er selvsagt alltid viktig, og noe alle kan lære å bli bedre på. Så dersom du ønsker tips til hvordan du kan få og holde denne oversikten, og generelt få mer kontroll over økonomien din, er tipsene i denne artikkelen for deg.
Få oversikt over inntektene og utgiftene dine
En av de beste hjelpemidlene for å få kontroll over økonomien sin, er et personlig budsjett. Dette er enkelt forklart en oversikt over pengene som kommer inn og går ut, for å se at man har tilstrekkelig med midler. Og for å starte denne prosessen, gjelder det å få oversikt over både inntekter og utgifter. Se på tidligere måneder og se hva du bruker penger på, med alt fra faste utgifter til underholdning som shopping, casino på nett eller hva man er interessert i. Uansett hva man bruker penger på, er det viktig å nok midler til å gjennomføre kjøpene man gjør uten stress og konsekvenser, og dette kan et budsjett hjelpe med.
Akkurat hva inntektene og utgiftene dine er, vil avhenge veldig av din økonomiske situasjon og dine hobbyer etc. Først og fremst avhenger det av om du får én fast, månedlig innbetaling (som en lønning eller pensjon) eller om du får inntekter fra flere ulike kilder. Alle eventuelle inntekter må gjøres rede for og legges inn. Dersom inntektene kan variere fra måned til måned, kan man ta utgangspunkt i et gjennomsnitt, men så justere den faktiske gjeldende måneden etter hva man får inn.
Når man har en klar oversikt over hvor mye penger man får inn på konto, kan man begynne å regne ut hvor mye man tåler å ha i utgifter ut fra konto. Målet er jo selvfølgelig her å ikke bruke mer penger enn man får inn, da man da vil gå i minus. Start med å legge inn faste utgifter som må betales hver måned, som leie/boliglån, forsikringer, andre lån og lignende. I tillegg til faste beløp som holder seg like hver måned, er det viktig å legge poster for det som kan variere litt, som for eksempel strøm og matvarer. Prøv igjen å finne et gjennomsnitt og sette av et bestemt beløp hver måned. Videre er det viktig å lage en post for «diverse», «underholdning» eller lignende hvor shopping, pengespill og lignende aktiviteter kan listes. Og sist, men ikke minst, er det viktig å legge inn poster for sparing og investeringer, slik at ikke alle inntektene bare brukes opp til forbruk.
Se hvor du kan spare mer
Dersom det er litt trangt om økonomien eller du ser at du kunne trengt litt mer penger på visse poster, kan det videre være en god idé å se etter muligheter for mer sparing. Det er nemlig lurt å sette av penger til sparing for ulike formål, blant annet for å ha litt ekstra midler tilgjengelig for uforutsette utgifter samt for mer langsiktige planer, pensjon osv. Uansett hvor mye du ønsker å spare og hvordan, er det lurt å undersøke hvilke sparemuligheter du har og hva som passer best for ditt formål og tidsperspektiv.
Det er enkelt å tenke at man ikke har penger til overs som kan spares da det som oftest er tomt på kontoen på slutten av måneden. Men dersom du legger inn en sparepost i budsjettet ditt og setter av disse pengene med en gang lønnen kommer inn, vil det være mye enklere å holde seg til. Dersom du venter på å se hvor mye som «er igjen» på slutten av måneden, vil det nok ikke være mye å spare. Men hvis du setter deg et klart mål og tar ut dette på starten av måneden, vil det være enklere å holde. Kanskje noe så enkelt som å kutte ned noen hundrelapper på shopping eller mathandelen kan være det som trengs for å få nok til å spare litt ekstra i måneden.
Vurder refinansiering av lån
Et siste tips verdt å vurdere er refinansiering av lån. Dersom du har mange lån og kreditt som betales ned til ulike bedrifter og på ulike tidspunkt med mer, kan det være veldig vanskelig å holde oversikten. Dersom én regning forfaller kan dette gi økonomiske konsekvenser, og snøballen ruller fort videre til å vokse seg stor. Det er derfor viktig å unngå disse situasjonene, og det å kun ha én betaling å forholde seg til kan være til stor hjelp.
Refinansiering er enkelt og greit det å samle flere lån og kreditter og forhandle deg til ett gunstigere lån som dekker alt. Dette kan ikke bare gi bedre oversikt, men også fordeler som lavere beløp eller andre gunstigere avtaler enn det du har fra før av. Målet er at det nye lånet skal være en bedre løsning enn det man har hatt tidligere, ikke omvendt. Det gjelder derfor å søke etter og komme fram til det beste tilbudet før man eventuelt takker ja.
Få profesjonell hjelp
Dersom det føles utfordrende å få oversikt over økonomien eller holde seg til budsjettet sitt og lignende, kan det også være verdt å søke profesjonell hjelp på området. Selv om dagens banker i stor grad tilbyr digitale og automatiske tjenester, jobber det fortsatt erfarne folk der som kan hjelpe med alt fra rådgivning til tips om personlig økonomi, sparing og mer. Uansett hva du føler at du trenger hjelp til, vil de stå klare til å hjelpe deg.
Du kan starte med å lese artikler og guider som finnes på nett, eller se smarte videosnutter som forklarer konsept du kanskje ikke kjenner til. Ellers er det bare til å kontakte banken eller en privat rådgiver direkte for å få satt opp et møte og slik starte prosessen i samarbeid med en erfaren person. Uansett om du ikke har mye kunnskap om økonomi fra før av, kan du raskt bli en ekspert på område med noen smarte tips.
Legg igjen en kommentar