Slik sparer du lurest med aksjesparekonto
- Med en aksjesparekonto kan du spare i aksjer, aksjefond og egenkapitalbevis. Kontoen består av tre deler; en VPS-konto, en bankkonto og en konto for aksjefond. Verdipapirene må høre til EU/EØS-området for å kunne plasseres i aksjesparekontoen.
- Ordningen er gunstig fordi den lar deg kjøpe, selge og bytte aksjer uten at du trenger å betale skatt før du eventuelt tar du gevinst. Du betaler altså kun skatt på gevinsten, men ikke av beløpet som du satte inn i utgangspunktet.
- Beskatningsreglene utgjør den største fordelen med aksjesparekonto. Den største ulempen med ordningen er at du får skattefradrag for tap utsatt når du sparer i fond og aksjer.
- Ordningen er beregnet for langsiktig sparing. Dersom du vurderer å skaffe deg aksjesparekonto, bør du ha et langsiktig perspektiv på minst 5 år og ikke la deg påvirke av kortsiktige svingninger på markedet. Jo lengre du sparer, desto mindre blir sjansene for å tape penger.
- Forbrukerrådet gjennomførte i 2019 en undersøkelse hvor de så på hvilke tilbydere som har den beste aksjesparekontoen basert på fondsgebyrer og kontogebryrer. Resultatene viste at de billigste tilbyderne var; Alfred Berg, DNB, Eika-sparebankene, KLP, Nordea, Sbanken, Sparebank 1 Nord-Norge, Sparebank 1 Østlandet og Sparebank 1 SR, som alle tok 7020 kroner i gebyrer i løpet av en periode på ti år.
Undersøkelsen ble gjennomført i uke 46 i 2019, og en oversikt over resultatene kan leses på forbrukerrådets hjemmeside
Innhold
Hva er en aksjesparekonto
En aksjesparekonto er en konto som du kan bruke til å spare i aksjer, egenkapitalbevis eller i aksjefond. Kontoen består av tre underkontoer; en bankkonto for kontantbeholdningen din, en underkonto for aksjefond hvor du har oversikt over aksjefondene du eier, og en underkonto for aksjer hvor aksjer og egenkapitalbevis bevares (VPS-konto).
I en aksjesparekonto kan du ha børsnoterte egenkapitalbevis aksjer og ETF’er, samt aksjefond som har minst 80% aksjeandel. Disse verdipapirene må høre til EU/EØS-området for at de kan plasseres i kontoen. Dersom aksjene og aksjefondene hører til utenfor EU/EØS, kan du ikke ha dem på aksjesparekonto.
Hvorfor er det lurt å skaffe seg aksjesparekonto
Aksjesparekonto er en god idé dersom du vurderer langsiktig sparing i aksjer og aksjefond. Denne måten å spare på er særlig gunstig på grunn av beskatningsreglene. Med aksjesparekonto er det mulig å selge, kjøpe og bytte aksjer og aksjefond uten at du trenger å betale skatt underveis. Summen du setter inn på kontoen får du skjermingsfradrag for, og du trenger ikke å betale skatt før du eventuelt tar du et beløp fra kontoen som overstiger beløpet du investerte i utgangspunktet.
En aksjesparekonto er velegnet for langsiktig sparing i aksjemarkedet, samtidig som du har stor grad av fleksibilitet til å bytte mellom aksjefond og aksjer, og har god oversikt over aksjesparingen med alt samlet på ett sted.
Vanligvis må en skatte av avkastningen ved salg av aksjer og andel i aksjefond, men hvis du bruker en aksjesparekonto, slipper du skatt forutsatt at du kjøper nye aksjer eller andeler i aksjefond. Du betaler først skatt i det du tar ut gevinsten fra kontoen. For å illustrere dette med et eksempel, kan du se for deg at du kjøper aksjer for 50.000 kroner. Når aksjenes verdi etterhvert stiger til 75.000 kroner, bestemmer du deg for å selge aksjene. Da kan du ta ut de 50.000 du investerte opprinnelig uten å betale skatt og investere de resterende 25.000 i andre aksjer eller et aksjefond.
Fordeler og ulemper
Aksjesparekonto ble lansert i 2017 og målet med lanseringen var å gjøre det mer attraktivt for nordmenn å spare langsiktig i aksjer og fond. Selv om det stort sett er fordeler med aksjesparekonto, finnes det også noen få ulemper. Den viktigste fordelen er at aksjer og aksjefond kan kjøpes og selges innenfor kontoen uten at du trenger å skatte fra gevinsten. Denne skatter du først av når du tar ut pengene fra kontoen. Hvis du ikke ønsker å ta ut gevinsten, kan du la den stå på konto eller investere den i andre aksjer eller aksjefond og kun ta ut det investerte beløpet skattefritt.
Ulempene med denne ordningen er at skattefradraget ved tap blir utsatt ved sparing i fond eller aksjer. Samtidig blir ikke tapene realisert før pengene tas ut av konto, da gevinster blir regnet opp mot tapene. Dersom du har et urealisert tap på investering i aksjer eller aksjefond, så bør de bli stående der de er. I slike tilfeller vil det ofte være bedre å få skattefradrag på tapet ved å selge fondene.
Gode råd for aksjesparing
Nedenfor har vi samlet noen gode råd som du kan ta i bruk når du oppretter aksjesparekonto.
- Gjør grundige undersøkelser: Det er ikke alltid lett å vite hvilke aksjer og fond en bør velge. Forbrukere flest kjøper vanligvis andeler i aksjefond fremfor å kjøpe enkeltaksjer. For å velge riktig fond å investere i, bør du gjøre grundige undersøkelser på forhånd. Sjekk fondslistene og sammenligne historisk avkastning, forvaltningsgebyr og risikoklasse. Du bør også sjekke om leverandøren tilbyr indeksfond.
- Tenk langsiktig: Aksjesparekonto er beregnet på langsiktig sparing. Sparer du lengre, vil sjansen for å tape penger blir mindre. Derfor bør du ha et langsiktig perspektiv på minst 5 år når du sparer i aksjesparekonto. Dersom du kjøper og selger ofte, vil det koste penger, og dessuten vil kun et fåtall klare å time topp og bunn i et marked på riktig måte. Derfor bør du lage en langsiktig plan og overse kortsiktige svingninger på markedet.
- Sørg for å få skattefradrag på tap: Dersom verdipapirene dine går med tap, er det mer lønnsomt å selge verdipapirene og på den måten få skattefradrag på tapet. Restbeløpet kan deretter investeres i aksjesparekonto.