Det kan være mye penger å spare på å refinansiere boliglånet. Det finnes også flere former for l¨ne litt ekstra på boligen. I denne artikkelen skal vi gå igjennom de vanligste formene for boligrefinansiering, du skal få se noen regneeksempler på hvor mye penger det er mulig å spare, og til slutt kommer vi med noen tips til hvordan du bør gå fram for å få den beste renta og de beste betingelsene.
Innhold
Sammenlign renter og lånetilbud
Skal du refinansiere boliglånet? Disse portalene hjelper deg med å søke hos flere banker samtidig.
-
100 000 – 10 000 000
Lånebeløp
-
5,17-24,4%
Eff. rente
-
Ja
Krav om bolig
-
Ja
Personlig veiledning
Søk lån med sikkerhet i bolig eller hytte, selv med betalingsanmerkning
Eksempelrente: Effektiv rente 5,34% ved lån på 2 mill. over 25 år, kostnad kr. 1.582.298, totalt kr. 3.582.298,-.
-
100 000 – 10 000 000 kr
Lånebeløp
-
23 år
Aldersgrense
-
Ja
Krav om bolig
-
Ja
Personlig veiledning
Spesialist på boliglån for kunder i en vanskelig situasjon
Dersom du søker om et lån på eksempelvis 150 000 kr, med nedbetalingstid over 6 år kan du få en effektiv rente på 6,83 % med en månedskostnad på 2 545 kr. Kostnaden på dette eksempellånet blir 33 223 kr og totalbeløpet som må betales over 6 år blir på 183 223 kr.
-
100 000 – 10 000 000 kr
Lånebeløp
-
23 år
Aldersgrense
-
Ja
Krav om bolig
-
Ja
Personlig veiledning
Refinansier dyr gjeld med sikkerhet i boligen
Eksempelrente: Eff. rente 5,58% ved et lån på 2 millioner over 25 år, kost kr. 1.659.238,, totalt kr 3.659.238.
Refinansiering av boliglån
Å refinansiere betyr å gjøre endringer på eksisterende gjeld. Her er noen vanlige eksempler på refinansiering av boliglån:
- Du får bedre vilkår på eksisterende lån Dersom boligen din har steget i verdi og/eller du har betalt ned så mye på lånet at du har lavere belåningsgrad, kan du få lavere rente og bedre vilkår.
- Du slår sammen lån Dersom du har flere lån som til sammen utgjør mindre enn 85 % av verdien på boligen din, finnes det muligheter for å slå sammen disse til ett lån, med én rente og én nedbetalingsplan. Dette kalles refinansiering med sikkerhet i bolig.
- Du øker boliglånet Hvis du skal pusse opp eller gjøre andre investeringer kan du øke lånet du har på boligen din.
1: Refinansiering for å få bedre vilkår på eksisterende lån
Å refinansiere betyr å finansiere på nytt. Om man flytter et boliglån fra en bank til en annen, så refinansierer man i realiteten boliglånet sitt.
Hovedgrunnen til å bytte bank for boliglånet er fordi en annen bank kan tilby en bedre rente. Det er mange grunner til at en annen bank enn din nåværende bank har kan tilby lavere rente:
- Den nye banken kan ha en mer effektiv kostnadsstruktur enn den banken du har nå
- Banken kan ha gjort fordelsavtaler med en organisasjon du er medlem av
- Banken gjør en annen risikovurdering av deg som kunde
- Du får en bedre rente fordi du samler flere produkter i en bank
Du kan spare titusenvis av kroner
Det er mye penger å spare på å få lavere rente på boliglånet. Selv om forskjellen i rentesatsene er små, er et boliglån ofte av en slik størrelse at selv små forskjeller i rentesatser kan utgjøre mye penger over tid. Det er ikke uvanlig at en husstand har flere millioner i boliglån. Da kan selv en tiendels prosent utgjøre vesentlige summer når det er snakk om summene man kommer opp i når det gjelder boliglån. Forskjellen på 2,0% og 2,1% effektiv rente på et boliglån på 2 millioner utgjør hele 2000 kr hvert eneste år.
Er lånet og eller rentedifferansen større blir besparelsen tilsvarende stor, og det er ikke uvanlig å spare 10.000 kr eller mer i året på å bytte bank.
Ikke stol på at den banken du har fra før vil gi deg den beste renten. Nøkkelen til å få den beste renta på boliglånet er å sammenligne renten fra flere banker. Du bør søke refinansiering hos så mange banker som mulig, slik øker du sjansen for å få den beste renten og de beste betingelsene ut fra din økonomiske situasjon. Dette bør du gjøre med jevne mellomrom, minst en gang i året.
2: Refinansiere annen gjeld med boliglånet
Å refinansiere annen gjeld inn i boliglånet kalles refinansiering med sikkerhet i bolig eller refinansiering med pant i bolig.
Hvis man har ett eller flere dyrere lån, som for eksempel forbrukslån, kredittkortgjeld eller andre smålån og kreditter, kan man ofte bake disse inn i boliglånet.
Det kan være lønnsomt av flere årsaker:
Boliglån har gjerne lavere rente
For det første har boliglån lav rente sammenlignet med dyre lån som kredittkortgjeld og forbrukslån. Det er fordi banken som gir boliglån har sikkerhet i boligen. Det betyr lavere risiko for banken, som i gjengjeld kan gi lavere rente på boliglånet. Når det gjelder forbrukslån og kredittkortgjeld stilles det ikke sikkerhet, derfor er renten på slike lån høy, ofte blant de dyreste i markedet.
Færre gebyrer
Når man betaler renter og avdrag på lån som kredittkortgjeld og forbrukslån, legges det ofte til et gebyr ved hver innbetaling, også kalt termingebyr. Selv om et enkelt gebyr ikke utgjør små mye penger i seg selv, kan summen av slike gebyr utgjøre en del penger over tid, særlig om man har flere lån.
Om du for eksempel har 5 lån, og betaler 60 kroner i innbetalingsgebyr for hvert av disse lånene, betaler du hele 3600 kroner per år bare i gebyrer! Baker du disse lånene inn i boliglånet, sparer du dette beløpet.
Bedre oversikt
I tillegg til rene økonomiske gevinster som lavere rente og færre gebyrer, blir det enklere å holde oversikt over økonomien med ett lån å forholde deg til fremfor flere. Det kan også være enklere å forhandle med en kreditor enn flere.
Lengre nedbetalingstid
Forbrukslån og kredittkortgjeld har kort nedbetalingstid. Baker du disse lånene inn i boliglånet, får du i praksis lengre nedbetalingstid. Da frigjør du kapital hver eneste måned, som du kan bruke til andre ting. Pengene som frigjøres kan du bruke til å betale raskere ned på gjelden, eller til andre ting du har lyst til. Om du er i økonomisk knipe, kan det å samle lån føre til at du får frigjort kapital slik at du greier å innfri de økonomiske kravene og kommer ut av problemene.
Forutsetningene for å kunne banke annen gjeld inn i boliglånet er selvfølgelig at du eier bolig, samt at du har betalt noe ned på boliglånet og/eller at boligen har steget vesentlig i verdi. Samlet gjeld i boligen kan nemlig ikke utgjøre mer enn en viss prosentandel av boligens verdi. Hvis du tror at boligen din har hatt verdistigning, bør du kontakte en takstmann for å få ny takst på boligen. Hvis du kan dokumentere høyere verdi på boligen din, finnes deg også muligheter for å forhandle deg til lavere rente på boliglånet.
3: Ta opp mer lån med sikkerhet i en bolig for å bruke på andre ting
Eier man bolig og har betalt noe ned på boliglånet, finnes det muligheter for å øke belåningen for så å fleksibelt benytte den kredittrammen slik man ønsker. Slike lån går under flere navn, som rammelån, fleksilån eller boligkreditt.
Et slikt lån kan brukes til det man vil, om det så er til oppussing, studier, reiser eller til andre formål. Bruker man lånet til oppussing av bolig eller studier er dette investeringer som kan være lønnsomme for fremtiden.
Noen forutsetninger må ligge til grunn for å kunne ta opp mer lån i egen bolig.
For det første kan ikke eksisterende boliglån pluss kreditten utgjøre mer enn en viss prosentandel av boligens verdi.
For det andre krever banken som regel at man har en stabil og god inntekt og at man ikke har betalingsanmerkninger eller registrerte inkassosaker.
Slik går du fram for å få best rente på refinansiering av boliglån
Som vi har gått igjennom, kan det være mye penger å spare på refinansiering av boliglån. Dersom du har planer om å refinansiere, bør du fokusere på å få så god rente som mulig. Slik går du fram:
- Få en ny verdivurdering av boligen. Dersom du tror at boligen din har steget i verdi og det er lenge siden du har fått en verdivurdering av boligen, bør du ta kontakt med en takstmann for å få ny takst. Dersom du kan dokumentere høyere verdi på boligen kan du nemlig få bedre rentebetingelser og flere fordeler.
- Skaff deg oversikt over din egen økonomi. Det å gå igjennom egen økonomi er uansett noe du bør gjøre med jevne mellomrom. Et godt utgangspunkt er å se over kontoutskriftene fra de siste månedene. Finn ut hvilke typer lån og kredittkort du har og hvor mye du betaler for disse. Med god oversikt over økonomien blir det lettere å ta de grepene som skal til for å få lavest mulig rente og de beste betingelsene.
- Kvitt deg med betalingsanmerkninger og pågående inkassosaker. Dersom du har slike anmerkninger registrert på deg, vil du få vanskeligheter med å få refinansiert boliglånet ditt og hvis du i det hele tatt får refinansiering, vil du få langt dårligere betingelser. Derfor bør du gjøre opp slike krav før du setter i gang med refinansieringen. En betalingsanmerkning skal heldigvis slettes med en gang du gjør opp for deg. Dersom du har betalt kravene mot deg og det fremdeles er registrert betalingsanmerkninger på deg, må du ta kontakt med inkassoselskapet som har behandlet kravet mot deg.
- Du bør sammenligne så mange banker som mulig. Ikke stol på at din eksisterende bank vil gi deg det beste tilbudet. Når du skal refinansiere, bør du kontakte så mange banker som mulig. Slik er sjansen størst for at du vil få den laveste renta og de beste betingelsene ut fra din økonomiske situasjon. Selv små renteforskjeller kan utgjøre store besparelser over tid. Det å søke informasjon fra mange banker kan være tidkrevende, derfor har vi gjort det enkelt for deg å sammenligne flere banker, og i denne oversikten vil du finne en oversikt over banker som tilbyr god rente.