Små og mellomstore bedrifter opplever ofte å bli avvist av banken når de vil å ta opp lån, noe som kan ha store konsekvenser for den videre driften. Her er hvordan du kan finansiere bedriften med et bedriftslån uten å risikere hus og hjem.
- Et bedriftslån er et lån til aksjeselskaper og personlig næringsdrivende med det formål å finansiere forretningsformål. Det kan komme i mange varianter. Tradisjonelle banklån, offentlige etableringslån, kassekreditt eller lån av venner av familie.
- De fleste långivere ser på lån til bedrifter som svært risikofylt og stiller derfor høye krav til sikkerhet. Har du ikke denne egenkapitalen, settes det ekstra store krav til lånesøknad og forretningsplan.
- Ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå lå den gjennomsnittlige renten på nye lån for såkalte ikke-finansielle foretak på 3,86 prosent i 2019. Men lånerenten på bedriftslån kan variere mye, både ut fra risiko og type lån.
Innhold
- Finansiering for vekst og lønnsomhet
- Hva er et bedriftslån?
- Ulike typer bedriftslån
- Banklån
- Factoring
- Kassekreditt
- Garantier
- Offentlige låneordninger
- Leasing
- Hvem gir bedriftslån?
- Dette bør du tenke på
- Hvordan få bedriftslån godkjent
- Årsaker til avslag på bedriftslån
- Bedriftslån med sikkerhet
- Bedriftslån eiendom
- Bedriftslån uten sikkerhet
- Lånerente bedriftslån
- Bedriftslån kalkulator
- Bedriftslån DNB
- Bedriftslån på dagen
Maskinpark, firmabil, IT-utstyr, tannlegestol, kontormøbler… det kan være mange gode grunner til at bedrifter ønsker frisk kapital, særlig i oppstarten. Men det kan være vanskelig å få tilgang til den kapitalen som trengs for å lykkes. For mange selskaper kan finansieringsproblemer virke som en tung bremsekloss.
Finansiering for vekst og lønnsomhet
Så hva er finansieringsalternativene? Det overordnede spørsmålet man bør stille seg selv når det gjelder valg av finansiering er om man er klar til å avgi en del av eierskapet ved å lokke en eller flere investorer inn i selskapet, eller om man foretrekker å låne pengene og dermed skape gjeld for selskapet.
Bedrifter som henter inn egenkapital gir investorene en eierandel i bedriften, som oftest i aksjer. I et aksjeselskap er det aksjonærene som eier selskapet og de tar den største økonomiske risikoen fordi kravet deres til avkastning først kan innfris etter at alle andre interessenter har fått sine krav.
En alternativ finansieringskilde er gjeld. Fordelen ved å låne penger er at man bevarer hele eierskapet selv. Ulempen er at pengene skal betales tilbake med renter, og når det gjelder renter, så er det som regel en sammenheng mellom risiko og rentens størrelse.
De fleste virksomheter finansieres av en blanding av egenkapital og gjeld. Det er viktig å gjennomgå virksomhetens lånemuligheter regelmessig. Ofte endres bedriftens behov over tid.
Hva er et bedriftslån?
Et bedriftslån er et lån til aksjeselskaper og personlig næringsdrivende med det formål å finansiere forretningsformål. Bedrifter trenger kapital, enten for å finansiere den løpende driften, investere i nye eiendeler eller bare for å starte opp. Banker og långivere er villige til å låne penger så lenge lånebeløpet tilbakebetales til avtalt tid og med renter.
Å unngå gjeld er det beste. Det koster alltid å låne penger. På den andre siden kan det også koste bedriften hvis man er for redd for gjeld også. En ekstra innsprøytning av cash kan i blant genere mer inntekt. For eksempel fiskeriselskapet som kan øke inntektene med en ny fiskebåt.
Å finansiere selskapet sitt gjennom ulike typer lån er ikke noe nytt, og for de fleste bedrifter er det nødvendig noen ganger.
Ulike typer bedriftslån
Bedriftslån kan komme i mange varianter. Alt fra tradisjonelle banklån og kassekreditt til bankgarantier og lån fra venner og familie. De ulike låneordningene har alle sine fordeler og ulemper, så det gjelder å velge rett lån for din bedrift.
Banklån
Banker og finansieringsselskaper yter korte og langsiktige lån. Denne type av lånekapital er den mest benyttede. Renten kan være fast (den samme gjennom hele låneperioden) eller flytende (endres med markedsrenten). Lånet kan være sikret eller usikret. Hvis du er sikret, låner du mot noe du eier, for eksempel en eiendom eller maskiner.
Den store fordelen er at du beholder egenkapitalen i selskapet ditt og banken legger seg ikke opp i den daglige driften. Hvis du har egenkapital bundet i maskiner eller eiendom kan du bruke det som sikkerhet og dermed få en lavere rente. Du er også garantert for pengene i hele nedbetalingstiden, i motsetning til for eksempel en kassekreditt som kan bli trukket tilbake på kort varsel.
Bakdelen er at hvis du ikke klarer å betale renter og avdrag, så kan banken tvangsselge det du har som pant. Det er særlig aktuelt hvis den flytende renten settes opp, noe som kan føre til at selskapets økonomi bli truet. Det kan også være vanskelig å få lånet innvilget for banker kvier seg ofte for å låne ut til nystartede virksomheter eller bedrifter som ikke kan stille sikkerhet.
Factoring
Factoring betyr egentlig salg av fakturaer. For eksempel: Man selger en vare. Svært ofte må man innrømme kunden 30-60 dagers kreditt avhengig av det som er vanlig i bransjen. Mot en viss provisjon kan man overdra denne til banken som oversender en prosentandel av beløpet umiddelbart.
Factoring er en finansieringsform som er enklere å få for småbedrifter for kundefordringene virker som sikkerhet. DNB anbefaler denne formen for lån hvis man selger for mer enn 10 millioner i året, sender ut 20-30 fakturaer i måneden, selger på kreditt og har lite reklamasjoner.
Sjekk hvor lenge du registrerer deg for avtalen, noen banker tilbyr en måneds fornybare kontrakter. Regn på hvor mye lånet vil koste deg slik at du forstår de fulle kostnadene med denne låneformen. Sjekk også hvor mye du kan låne. Du vil ikke kunne låne 100 prosent av fordringene, så du må forstå hva som er tilgjengelig, ofte kan man få dekket 80 prosent.
Kassekreditt
Mange virksomheter, små som store, har en kassekreditt som hjelper bedriften med å betale uforutsette utgifter eller dekker eventuelle underskudd i perioder, der hvor virksomheten inntekter er ujevne. Banken din vil ofte tilby et kassekreditt i prosent av omsetningen din, kanskje 10-15 prosent. Hvis omsetningen faller, kan det hende at banken din vil ønske å redusere kassekreditten. Kassekreditt kan trekkes tilbake på kort varsel, så pass på at du ikke havner i likviditetsproblemer.
Kassekreditt er en fleksibel og ganske enkel måte å finansiere selskapet, men hvis det brukes som en langsiktig finansieringsform så kan det bli dyrt. Det kan være lurt å sammenligne det med andre låneformer, som kan være billigere. For eksempel kan du overføre kassekreditten til et tradisjonelt lån. Forsøk å holde ikke overtrekke kassekreditten, for overtrekksrenten er ofte høye.
Garantier
Ved kontraktinngåelse er det ofte nødvendig å kunne stille en bankgaranti som sikkerhet for at man kan innfri kontraktsbeløpet. Banker kan gi slike garantier. Du søker om et garantilån og banken stiller normalt krav om sikkerhet for garantien. De mest vanlige garantityper er: lånegarantier, sikkerhet for oppfyllelse av tilbakebetalingforpliktelser, kontraktgarantier og forskuddsgarantier.
Offentlige låneordninger
Det finnes en rekke offentlige institusjoner som yter lån, støtte eller garantier til oppstart og drift av bedrifter. For eksempel tilbyr Eksportkreditt finansiering til utenlandske selskaper som kjøper varer og tjenester fra norske bedrifter. Innovasjon Norge har en rekke lånetilbud for innovative bedrifter i tidlig fase, og Garantiinstituttet for eksportkreditt (GIEK) stiller med garantier for lån, investeringer eller produktleveranser.
Fordelene er at du kan få billige lån, konsulentbistand, gratis garantier og rimelige tomter og lokaler. Ulempene er at lån og støtte ofte er knyttet til spesielle bestemmelser og forutsetninger som for eksempel beliggenhet og sysselsetting. En annen ulempe er at saksbehandlingstiden kan være lang.
Leasing
Det kan i mange tilfeller gi større fleksibilitet å la andre eie eiendeler i stedet for å finansiere dem med tradisjonelle lån. Derfor velger mange å lease bedriftens biler, maskiner, IT-utstyr m.m. Ved leasing endres eiendeler til en leasingforpliktelse i stedet for en stor aktivapost på balanseregnskapet.
De fleste virksomheter finansieres av en blanding, for eksempel med et tradisjonelt lån og en kassekreditt. Etter hvert som en virksomhet utvikler seg, er det viktig å gjennomgå lånene da et nystartet selskap ikke nødvendigvis har de samme mulighetene som et mer etablert.
Hvem gir bedriftslån?
I dag finnes det mange lånemuligheter for selskaper som vil låne penger. Långivere er alt i fra store banker og små bedrifter, til nyvinninger slik som crowdlending-plattformer. Nye muligheter dukker stadig opp, særlig i gode tider som nå.
Ifølge rapporten «Det norske bedriftsbankmarkedet» er det norske lånemarkedet for bedrifter dominert av tre typer aktører: Nasjonale forretningsbanker med DNB i spissen, utenlandske filial- og datterbanker og norske sparebanker. Ved utgangen av 2016 utgjorde utlån fra banker og kredittforetak til bedrifter svimlende 1300 milliarder kroner. 87 prosent av disse utlånene kom fra banker.
I tillegg kommer offentlig låneordninger som særlig er aktuelt hvis det av ulike årsaker er vanskelig for firmaet å få lån fra vanlige banker, men likevel er samfunnsøkonomisk lønnsomt. Offentlige institusjoner kan subsidiere næringer eller påta seg en risiko som markedet ikke vil ta. Slike lån vil normalt ha lavere rente enn det markedet ville gitt.
Et annet funn i rapporten om det norske bedriftsbankmarkedet er at de lokale og regionale bankene er særlig viktig for småbedriftene i distrikts-Norge. Nesten halvparten av norske småbedrifter har lokal- eller regionalbanken som sin långiver. Hele to av tre bedrifter i de minst sentrale kommunene i Norge bruker lokal- og regionalbanken.
Dette bør du tenke på før du tar opp et bedriftslån
Før du søker om et bedriftslån, bør du tenke nøye gjennom hva du vil ha pengene til, og til hva slags betingelser. Noen sentrale spørsmål du spørre deg selv og bedriftens styre: Hvor mange penger trenger firmaet? Hva trenger firmaet pengene til? Og hvor raskt vil du kunne betale pengene tilbake?
Kanskje trenger du ikke å låne i det hele tatt. Det kan være fristende å vokse raskt, og i blant er det nødvendig. Det kan være at det beste for bedriften er å ta opp et lån, men man bør også vurdere fremtiden. I blant kan det være bedre for firmaet å stå på egne ben og vokse basert på egne penger selv om det går litt saktere.
Pass på at du sammenligner ulike lån og lånetilbud. Selv om man trenger pengene raskt, så bør man ikke hoppe på det første lånet man finner. Få minst 2-3 lånetilbud.
Når du sammenligner ulike lånetilbud er det særlig effektiv rente som du skal bruke som din ledestjerne. Effektiv rente viser alle kostnadene forbundet med lånet, inkludert etableringsgebyr, termingebyr etc.
I det private lånemarkedet er bankene lovpålagt å oppgi effektiv rente i all markedsføring, men i bedriftsmarkedet må du ofte regne det ut selv. Det er også andre lånevilkår du bør sammenligne, for eksempel lånetype og nedbetalingstid. Ikke glem å regne på hvor mye tilbakebetaling av renter og gebyrer kommer til å koste totalt.
Hvordan få bedriftslån godkjent
«En bank låner deg bare penger hvis du kan bevise at du ikke trenger dem», var det en banksjef som en gang sa noe ironisk. Bankene stiller nemlig strenge krav for å låne til små og mellomstore bedrifter. De vil nesten alltid ha sikkerhet for lånet. Jo større risiko knyttet til finansieringen, desto strengere krav.
Ikke forvent at banken vil åpne pengesekken bare på grunn av en god ide. Du bør lage en detaljert forretningsplan for de kommer sikkert til å lese den, men til syvende og sist er de mest opptatt av sikre seg selv mot tap.
Det betyr ofte at de vil ha pant i eiendom, lager, fordringer, finansielle aktiva eller kausjon. Samtidig er det selskapets evne til å betjene gjelden som er bankenes hovedkriterium, og det er alltid en helhetsvurdering fra bankens side.
Skal man investere i faste eiendeler som eiendom eller maskiner, er sjansene relativt gode. Banker liker fast eiendom, og de vil trolig komme med et forslag hvis eiendommen er enkel å omsette.
Men har ikke bedriften noe å stille som sikkerhet, vil de ofte ha pant i noe utenfor bedriften, noe som ofte betyr din private bolig. Gjelder det mindre beløp kan de også være villige å gi et mindre lån mot en personlig garanti der du selv garanterer for lånet.
Årsaker til avslag på bedriftslån
Den vanligste årsaken til at bankene ikke vil gi din bedrift et lån er manglende sikkerhet. Men det er ikke bare manglende sikkerhet som kan stoppe deg.
Her er andre vanlige årsaker til at bankene kan nekte bedriftslån:
- Du eller ditt firma har eller har hatt økonomiske problemer. Underskudd, dårlig kredittscore, betalingsanmerkninger og tidligere konkurser er alle faresignaler for en bank.
- Urealistiske anslag. Hvis tallene ikke henger sammen eller hvis banken ser på det mer som drømmerier enn virkelighet, kan du bli avvist.
- Bedriften har ingen kreditthistorie. Hvis bedriften ikke har lånt noe før, så kan det faktisk telle mot deg. Har derimot selskapet hatt store eller små lån tidligere som har blitt betalt tilbake, så styrker det lånesøknaden.
- Feil i søknaden. For eksempel feil navn eller bedriftsroller. Sørg for at all informasjonen i søknaden er oppdatert.
Bedriftslån med sikkerhet
Bankene stille høye krav til sikkerhet. Problemet er at mange kunnskapsbaserte eller nystartede virksomheter ikke har mulighet til å pantsette eiendom og andre fysiske driftsmidler. Da havner man ofte i den situasjonen at man selv må garantere for lånet.
Ulempen med det er at hvis ikke selskapet er i stand til å betale lånet, så vil bankene gå etter deg.
Vær forsiktig med å satse hus og hjem for å få et bedriftslån. I en undersøkelse gjennomført av SIFO i 2004 viste at havarert næringsvirksomhet var den viktigste årsaken til å søke gjeldsordning hos namsmannen. Omtrent 40 prosent av sakene hadde dette som årsak.
Pantelån i aksjer eller immaterielle rettigheter kan da være et bedre alternativ selv om det kan være vanskelig å få banken til å gå med på det. Pant i patenter må registreres hos Patentstyret.
Bedriftslån eiendom
Lån til næringsbygg og eiendom er den desidert største lånekategorien i den norske banksektoren, med nærmere 50 prosent av bankenes totale utlånskapital.
For bedrifter som eier eller ønsker å kjøpe fast eiendom til bruk for deres virksomhet, er sjansene for et banklån store. Bankene liker eiendom fordi det normalt er lett omsettelig. Som sikkerhet for lånet forlanger vanligvis banken førsteprioritet i pantobligasjon i eiendommen eller bygget.
Bankene kan også gi byggekreditt til eiendomsprosjekter under bygging. Kreditten skal dekke løpende kostnader under byggeperioden der lånet blir gitt som en kredittramme. Du betaler bare renter for den del av lånerammen du bruker.
Bedriftslån uten sikkerhet
Noen mindre aktører i bedriftsmarkedet markedsfører «bedriftslån uten sikkerhet», men undersøker man det med liten skrift, så står det ofte at det forutsetter personlig garanti. Det betyr at du selv stiller garanti for lånet. Blir ikke lånet betalt, er det deg låntaker vil forsøke å få pengene av.
I realiteten betyr slike bedriftslån uten sikkerhet ofte et forbrukslån der du selv stiller opp som garantist. Se vår sammenstilling av tjenestene som sammenligner lån, om du vurderer et privat lån for din bedrift.
Lånerente bedriftslån
Ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå lå den gjennomsnittlige renten på nye lån for såkalte ikke-finansielle foretak på 3,86 prosent i 2019. Men lånerenten på bedriftslån kan variere mye både ut fra risiko og type lån.
Hvis du går til noen av de mindre lånetilbyderne som har spesialisert seg på småbedriftsmarkedet kan man få renter på over 20 prosent effektiv rente. Disse selskapene er imidlertid ofte mer løssluppen med å gi lån og tar dermed en større risiko. Lånerenten kan med andre ord variere ekstremt mye.
Lånekostnaden varierer typisk etter:
- Jo mer fleksibelt lånet er, desto dyrere. Kassekreditt er for eksempel dyrere enn et vanlig banklån som nedbetales over fastsatte avdrag.
- Et lån som gis med sikkerhet er typisk billigere enn lån uten sikkerhet. Et lån for å finansiere eiendom er derfor som regel billigere enn lån til løpende utgifter.
- Bedrifter med høy kredittverdighet får typisk billigere lån enn virksomheter med lav kredittverdighet, særlig nystartede virksomheter.
Bedriftslån kalkulator
På nettet finnes det flere ulike kalkulatorer man kan bruke for å kalkulere lånekostnadene for ulike bedriftslån. I motsetning til lån til privatpersoner, er ikke bankene bedriftsmarkedet i like stor grad forpliktet til å oppgi nøkkeltall i markedsføringen, for eksempel effektiv rente og representativt eksempel.
Som bedrift blir du i lovverket regnet som en profesjonell part og må selv ofte regne på slike nøkkeltall. Nominell rente er for eksempel normalt lavere enn effektiv rente. Bankene bruker derfor nominell rente i markedsføringen, og skjuler effektiv rente som viser alle kostnadene ved lånet, inkludert gebyrer.
Det kan derfor være nyttig å bruke en lånekalkulator til å vurdere hvor mye du bør låne, kalkulere effektiv rente, totale lånekostnader med mer.
Flere banker har også ulike lånekalkulatorer på bankens nettsider der du kan taste inn lånebeløp og nedbetalingstid og få opp nøkkeltall. Storbanken DNB har for eksempel en slik tjeneste.
Bedriftslån DNB
Når det gjelder bedriftslån i Norge kommer man ikke utenom DNB. DNB er Norges største bank og ledende i bedriftbankmarkedet. Ifølge tall fra SSB har DNB en markedsandel på 31 prosent av alle utlån til bedrifter. Omkring 40 prosent av nyetablerte aksjeselskaper velger DNB som sin bank.
DNB har da også en rekke låneprodukter til bedriftsmarkedet, inkludert banklån, garanti og kassekreditt. Går man inn på hjemmesiden kan man finne en nyttig kalkulator som gir en indikasjon på hvor mye lånet vil koste din bedrift.
DNB har også øremerket 200 millioner kroner til noe de også kaller Vekstlån som lånes ut til innovative vekstbedrifter, fortrinnsvis innen teknologi. Dette er som regel risikokapital til selskaper som ikke får lån fra tradisjonelle banker. Målgruppen er «innovative og raskt voksende bedrifter, fortrinnsvis innen teknologi, som allerede har en tjeneste eller et produkt i markedet og minst én kunde».
DNB arrangere også DNB NXT som er Norges største møteplass for gründere og investorer.
Bedriftslån på dagen
Akutt pengemangel er en av de hyppigste utfordringene for små bedrifter. Å ta opp et tradisjonelt bedriftslån er ofte en tungrodd og langsom prosess. Men det har dukket opp mindre tilbydere av bedriftslån utenfor det tradisjonelle bankmarkedet. Disse finner du hovedsakelig på nettet, og de lover raske og enkle penger.
Disse firmaene henvender seg først og fremst til mindre selskaper som trenger å løse et likviditetsproblem raskt. Lånene er fra 20.000 kroner og opp til en halv million kroner med en nedbetalingstid på mellom 1 og 24 måneder. Felles for disse selskapene er at man ofte selv stiller som garantist, så det ligner på et vanlig forbrukslån. Effektiv rente ligger også ofte langt over tradisjonelle bedriftslån.
Sitat fra forfatteren
Sammenligne alle lån du vurderer å ta opp – det er den beste måten å sikre seg bedre betingelser på. Noen minutter på en lånesammenligningstjeneste eller noen timer hos en økonomisk rådgiver kan utgjøre en forskjell på mange titusnevis av kroner. Verdt det!