Depositumsgaranti, også kjent som leiegaranti eller husleiegaranti, er et alternativ til ordinært depositum ved leie av bolig. Her får du vite alt du lurer på om denne type garanti, og hva du må tenke på før du eventuelt bestemmer deg for å benytte deg av depositumsgaranti. Med depositumsgaranti har utleier samme sikkerhet som ved ordinært depositum.
Med depositumsgaranti har utleier samme sikkerhet som ved ordinært depositum.
- En depositumsgaranti gjør det mulig for leietakere å stille med sikkerhet tilsvarende et depositum, uten å benytte egen kapital
- Utleier kan maksimalt kreve depositum tilsvarende 6 måneders husleie
- Depositumsgaranti har normalt en varighet på tre år, og må fornyes om leieforholdet varer lenger enn dette.
Innhold
Hva er et depositum?
Depositum er et pengebeløp som leietaker stiller som sikkerhet når et leieforhold innledes. Depositum skal være en sikkerhet ovenfor huseier for eksempelvis skyldig leie, skader på husrommet utover normal slitasje, utgifter ved fravikelse (altså hvis boligen fraflyttes utenfor kontrakten) og for andre krav.
At leietakeren skal betale depositum skal være avtalt før leieavtalen inngås. Utleier kan altså ikke kreve at leietaker skal betale depositum etter at leieavtalen er underskrevet av begge parter.
Hvor mye penger utgjør et depositum?
Normalt utgjør et depositum mellom 3 og 6 måneders husleie. Utleier har ikke mulighet til å kreve mer enn 6 måneders depositum. Med husleie i denne sammenheng regnes bare selve husleien. Andre utgifter knyttet til leieforholdet, som for eksempel strøm, skal ikke regnes med.
Størrelsen på depositumet skal stå klart i leiekontrakten, som begge parter skal underskrive og ha en kopi av.
En husleiekontrakt skal gi detaljert informasjon om leieforholdet, eksempelvis leieforholdets varighet, oppsigelsestid, husleiens størrelse, innbetalingsdato, utkastesesklausul og størrelsen på depositumet.
Det anbefales å opprette en online standard leiekontrakt via en tredjepart som for eksempel husleie.no (link) eller huseierne.no (link).
Pengene skal settes på en depositumskonto
Utleier har ikke lov å sette depositum på egen konto. Det skal opprettes en depositumskonto som er en sperret konto. Pengene på denne kontoen kan ikke heves av en part uten samtykke fra den andre, og dette kan først skje når leieforholdet avsluttes. Det er leietakeren som skal ha rentene som pengene på depositumskontoen kaster av seg.
Depositumsgaranti – når du ikke har nok penger til hele depositumet
Da et depositum kan utgjøre en betydelig sum, er det ikke alle som umiddelbart har pengene tilgjengelig på konto. Eksempelvis er ofte studenter avhengige av å leie, samtidig som det kan være krevende for en student å legge seg opp nok penger til å betale depositum. Det er heller ikke mulighet for å bruke oppsparte BSU-midler til depositum.
Dersom du overhodet ikke har noen midler tilgjengelig, må du søke om et depositumslån. Et depositumslån fungerer stort sett på samme måte som et forbrukslån, bortsett fra at pengene skal øremerkes til depositum. Du kan lese mer om depositumslån her (link).
Dersom du har noe penger tilgjengelig, men ikke nok til å betale hele depositumet, kan et godt alternativ være å søke om depositumsgaranti.
Depositumsgarantien gir deg en engangskostnad
Benytter du deg av depositumsgaranti, betaler du kun en engangskostnad på en viss prosentandel av det avtalte depositumet. Det er vanlig at du må stille med mellom 10% og 20% av avtalt depositum, avhenger av tilbyderen som utsteder garantien.
Ved bruk av depositumsgaranti, slipper partene å opprette kundeforhold og konto i en bank, det hele ordnes via tilbyderen av depositumsgarantien. Ved opprettelse av depositumsgaranti på nett, må både leietaker og utleier verifisere seg ved hjelp av BankID. Dette for å ivareta sikkerheten til begge parter.
Depositumsgaranti gir sikkerhet ovenfor utleier for blant annet skader på husrommet, skyldig eller misligholdt husleie, utgifter i forbindelse med utkastelse og øvrige krav som reiser seg av leieavtalen, jamfør husleieloven § 3-6.
Det gis raskt svar på søknaden, normalt innen 1 virkedag.
Utleier må godkjenne depositumsgaranti som sikkerhet.
Hva er forskjellen på depositumsgaranti og depositumslån?
Er depositumslån gis som et lån i helhet, tilsvarende et forbrukslån. En depositumsgaranti er en garanti som leietaker kjøper.
Som ved depositumslån stilles det noen krav til leietaker, som for eksempel at vedkommende må være over 18 år, norsk statsborger, og ha hatt inntekt i løpet av de siste 3 årene. Det gjøres en kredittsjekk av leietaker.
En kredittsjekk vil si at den som utsteder husleiegarantien får en del opplysninger om deg, som for eksempel folkeregistrert adresse, tall fra skatteligningen, din brutto inntekt og informasjon om eventuelle betalingsanmerkninger.
Kravene er likevel noe mindre rigide sammenlignet med kravene som stilles ved opptak av forbrukslån og depositumslån.
Fordeler og ulemper med depositumsgaranti
For leietaker har en slik ordning flere fordeler. Leietaker slipper å stille med et beløp tilsvarende depositum med en gang, og pengene som frigjøres kan brukes på andre ting, for eksempel til møblering av boligen. Depositumsgaranti kan være en rimeligere måte å finansiere depositumet på enn for eksempel med forbrukslån eller kredittkort.
På den negative siden får man ikke prisen man har betalt for garantien tilbake etter at leieforholdet er avsluttet. Du kan heller ikke overføre en depositumsgaranti fra ett leieforhold til et annet. Når du kjøper en depositumsgaranti gjelder denne garantien kun for det leieforholdet og den adressen som er oppført i garantibeviset.
Hvor lenge varer depositumsgaranti?
Depositumsgaranti har normalt en varighet på tre år. Dersom leieforholdet varer lengre enn tre år, må det kjøpes ny depositumsgaranti. Det er leietaker som må ordne med og kjøpe garantien.
Dersom leietaker velger å flytte tidligere enn det som ble nedfelt da garantien ble kjøpt, gis heller ikke penger tilbake på garantien
Nyttig å vite om depositumsgaranti
Depositumsgaranti er regulert av husleieloven som sier at utleier ikke kan kreve husleie tilsvarende mer enn 6 måneders leie som sikkerhet.
Utleier har den samme sikkerheten som ved et vanlig depositum. Hvis leietaker ikke betaler et rettmessig krav fra utleier, vil depositumsgarantien sørge for at utleier får pengene sine. Det er så utstederen av utleiegarantien som retter krav mot leietakeren. Dersom leietakeren skulle være uenig i kravet, har leietaker fortsatt de samme rettighetene som ved en tvist om utbetaling av depositum.
Det er viktig å være klar over at depositumsgaranti er ikke en forsikring som vil sikre leietakeren hvis det skulle oppstå skader på boligen i løpet av leieperioden. Det er en selvskyldnergaranti. Leietaker trenger derfor ikke å binde penger som i et vanlig depositumsforhold.