De aller fleste forbrukere i Norge har for lengst gått bort fra å bruke fysiske bankfilialer til å bruke mobil- og nettbank. Flere av bankene i Norge har ikke lenger fysiske lokasjoner, og har gått over til å være helt digitale. Selv om dette uten tvil har gjort banktjenester mer tilgjengelige for sluttbrukerne, har det også brakt med seg noen nye utfordringer.
Virtuelle banker er uten tvil mer brukervennlige, men de fører også med seg risikoen for at hackere får tak i sensitiv informasjon – eller i verste fall pengene du har på kontoen din. Da er det viktig å iverksette de riktige tiltakene, og det er dette vi skal belyse i denne artikkelen.
Er virtuelle banker trygge?
Noen er nok fortsatt skeptiske til hvorvidt det er trygt å bruke digitale banker, men bankene benytter en rekke sikkerhetstiltak. Blant annet vil du i de fleste tilfeller måtte bruke flerfaktor-innlogging, i tillegg til at banken har omfattende kryptering på tjenestene sine. I Norge er det BankID som er den vanligste innloggingsmetoden for banker, noe som betyr at du må ha minst 2 passord og én kode før du kan logge deg inn.
Videre benytter bankene seg av moderne plattformer som er godt rustet mot dataangrep. For deg som bruker, betyr dette at selv om en hacker får tilgang til bankens systemer, er sannsynligheten for at de klarer å få tak i penger svært liten. Bankene har en rekke tiltak som skal gjøre det umulig å ‘hacke’ en nettbank.
Men vi hører stadig om tilfeller hvor brukere har blitt frastjålet pengene sine, så hvordan henger dette egentlig sammen? En gjennomgang av disse tilfellene viser at det ofte er brukerfeil eller svindel rettet mot individer som gjør det mulig å lure til seg penger i dag. Vi har derfor sett på noen tiltak du kan iverksette for å beskytte deg mot hackere.
Slik beskytter virtuelle banker pengene dine
For å forhindre at pengene dine kommer på avveie, benytter bankene seg av en rekke ulike virkemidler. Disse inkluderer blant annet omfattende kryptering av dataene dine, og brukerverifisering. I Norge er BankID et godt eksempel på dette. Videre benytter de seg ofte av biometrisk identifisering, noe som betyr at det ikke er nok for en hacker å bare ha tilgang til enheten din.
Det er imidlertid fortsatt en del brukere som er skeptiske til å gi fra seg biometrisk informasjon på grunn av bekymringer rundt personvern. Her finnes det foreløpig innen gylden middelvei, men etterhvert som bankene utvikler teknologien sin er det gode muligheter for at dette vil løses. Om du er blant de som ikke ønsker å gi fra deg biometrisk informasjon, så kan sterke passord, VPN og antivirus på enhetene dine være gode tiltak som gir deg ekstra beskyttelse.
Beskytt deg mot hackere
Selv om banken bruker omfattende sikkerhetstiltak, hjelper dette lite om du har sviktende sikkerhet på enheten din. Du bør derfor som et utgangspunkt være selektiv med hvilke enheter og nettverk du logger deg inn på banken din med. Hvis du benytter deg av et offentlig Wi-Fi-nettverk bør du vurdere VPN for å kryptere dataene dine. På dette området kan det være lurt å investere i en god tjeneste og unngå bruk av gratis VPN.
Videre bør du være forsiktig med hvem du utveksler informasjon med. Etterhvert som bankene har blitt digitale, har interaksjonen med banken også blitt mer upersonlig. Dette har igjen ført til at en rekke svindelforsøk går ut på at noen utgir seg for å være knyttet til banken din. Disse vil gjerne be deg om å oppgi informasjon som innloggingsdetaljer, BankID eller PIN-kode. I Norge har disse svindelforsøkene fått kallenavnet ‘Olga-svindel’, ettersom de primært har rettet seg mot eldre brukere.
Svakheten i de fleste systemer er enheten vi benytter oss av. Derfor bør du forsikre deg om at du alltid har installert de nyeste oppdateringene og programvaren på enheten din. Hvis du bruker gamle versjoner av applikasjoner og nettlesere risikerer du at det kan være kjente svakheter og bakdører som hackere kan benytte seg av.
Begynn med en VPN
Et enkelt grep som kan beskytte både enheten din og sensitiv informasjon er en VPN. Dette er et program som oppretter en virtuell tunnel mellom enheten din og en ekstern server. Alle dataene som sendes mellom disse to punktene er krypterte, noe som gjør det vanskelig å oppdage hva som utveksles. Deretter vil dataene sendes fra den eksterne serveren og videre til serveren du ønsker å kommunisere med.
På denne måten vil det være mye vanskeligere for hackere å stadfeste hvor trafikken kommer fra, eller å oppdage enheten din på nettverket. En god VPN kan derfor være et kostnadseffektivt tiltak som gir deg god beskyttelse på nettet.
Legg igjen en kommentar