Når noen varsler, kan det hjelpe med å avsløre alvorlige problemer som korrupsjon, juks, dårlig ledelse og andre ting som kan være til skade for mennesker, økonomien eller miljøet.
De fleste som varsler, forteller først om problemene til sin egen arbeidsgiver. Det er ofte den beste måten å løse ting på, siden arbeidsplassen kjenner til hva som skjer. Derfor er det viktig at både firmaer og offentlige virksomheter har trygge og gode systemer som gjør det enkelt å varsle. En plattform for varslere kan være en god løsning for dette.
De største truslene mot varslere i dag
Mange vurderer fortsatt dagens varslingssystem for utrygt. Den typiske varsleren er en pliktoppfyllende ansatt som tror systemet fungerer. Når en slik ansatt ser noe galt, er deres naturlige reaksjon å rapportere det. Dessverre blir ofte varsleren uthengt i etterkant fordi det ikke finnes et trygt varslingssystem på plass.
Noen av de vanlige metodene som brukes mot varslere er:
- Utstøting
- Trakassering
- Ryktespredning
- Irettesettelser
- Trusler
- Henvisning til psykiater
- Degradering
- Oppsigelse
- Svartelisting
Ved å liste opp disse metodene tydeliggjør det hvilke trusler varsleren kan risikere å stå overfor.
Mange varslere stoler på systemet. Det er tross alt derfor de sier ifra: de forventer å bli tatt seriøst, kanskje til og med hyllet for innsatsen. Faktisk tror mange at de bare gjør jobben sin: rapporterte et avvik i regnskapet, påpekte en interessekonflikt, rapporterte om en fare på jobben. De antar at personer med autoritet vil se på saken, avgjøre om bekymringen er gyldig og i så fall iverksette passende tiltak.
Slik kan varslere beskyttes i dagens digitale verden
For å beskytte folk som sier ifra om noe galt, er det viktig å bruke teknologi som holder informasjonen trygg og hemmelig. Med en plattform som har tilpassede verktøy og krypteringer som lagrer dataene trygt, vil det også være sikrere for varslerne å si ifra.
Juridisk og organisatorisk støtte for varslere
I Norge må arbeidsgivere lage rutiner for hvordan ansatte kan varsle om problemer. De skal også undersøke varsler og passe på at den som varsler, har et trygt arbeidsmiljø.
Selv om de ikke er direkte styrt av EU-reglene for varsling, vil reglene være gjeldende. Nå kan varslere som føler seg dårlig behandlet etter en varsling få hjelp fra fagforeninger eller advokater.
Hvordan teknologi kan brukes til å beskytte varslere
Med ny teknologi blir det enklere og tryggere å varsle. Plattformer for varslere som den fra Manymore, settes opp som en digital løsning og kan dele informasjonen på en sikker måte. Systemet er enkelt å bruke, vil holde identiteten til varsleren skjult og passe på at informasjonen behandles med respekt og omsorg.
Konklusjon
Å beskytte de som sier ifra om feil eller farer, er viktig for å hindre at noe går galt i samfunnet. Med gode regler og trygg teknologi kan vi sørge for at varslere føler seg trygge og hørt. Å lage en sikker plattform for varslere er en viktig del av dette arbeidet.
Legg igjen en kommentar