Det hender ofte at studentene ikke får pengene til å strekke til. Det kan være at du trenger lån til kjøretimer, reiser, sportsutstyr, studier og bolig.
Det er flere private banker som tilbyr ulike varianter av lån til studenter. Hovedforskjellen mellom Statens lånekasse og de private aktørene er at renten ved lån i Lånekassen ikke påløper før utdanningen er ferdig. Renten er også lavere ved Statens lånekassen.
Typisk vil det være forbrukslån, boliglån for unge og kredittkort som er de mest aktuelle lånetypene for studenter. Sjekk også om banken har en studentpakke der ulike låneordninger tilbys.
Lån for studenter uten inntekt
Bankene gjør en streng kredittsjekk og kredittvurdering av alle søkere før lån innvilges. Altså en kontroll av privatøkonomien din for å sjekke om du har evne og vilje til å tilbakebetale lånet.
Studenter uten inntekt kommer sjelden spesielt godt ut av denne sjekken. For det første har de ofte ingen eller lite betalingshistorikk.
For det andre kan alder være et hinder da bankene typisk vil være restriktive med å låne til de under 23 år.
Og for det tredje stiller de fleste banker et krav om inntekt. Har du hatt en deltidsjobb over lengre tid vil dette spille positivt inn. Men helt håpløst er det ikke. Mange får innvilget et mindre forbrukslån eller kredittkort, typisk godt under 10.000 kroner.
Lån som lærling
I hvilken grad private banker vil gi lån til lærlinger avhenger av din lærlinglønn og din generelle økonomiske situasjon. I utgangspunktet vil du oppleve at du som lærling har begrensede lånemuligheter.
Alderen kan sette en grense. Selv om du kan ta opp lån når du er 18 år, har mange banker et høyere alderskrav, gjerne 23 eller 25 år.
Ikke glem at du som lærling kan få et fordelaktig lån hos Statens lånekasse for utdanning. Lånekassen kan imidlertid kun godkjenne lånet når lærekontrakten er underskrevet og godkjent.