ATV står for All Terrain Vehicle, som på godt norsk betyr et kjøretøy beregnet for alle terreng. På norsk kaller vi det egentlig terrengmotorsykkel, men ordet ATV er godt innarbeidet og blir for det meste brukt. ATV er blitt en samlebetegnelse for alle motoriserte kjøretøy som er spesielt bygget for terrengkjøring. Her finner vi både trehjulinger, firhjulinger, mopeder og til og med små traktorer.
En ATV kan variere betydelig i pris. Modeller som er beregnet for barn eller bare moro koster ikke så veldig mye, men skal man ha noe skikkelig å kjøre rundt med koster det fort penger. Tenker man å kjøpe noe ordentlig så må man som oftest ta en tur til banken og ta opp lån. Det kan være smart å sjekke opp hvor mye man kan låne på forhånd, ved å skaffe seg et finansieringsbevis. På samme måte som ved et vanlig lån vurderer da banken låneevnen og tar en kredittsjekk av deg. De gir deg da et uforpliktende tilbud på lån. Ved å gjøre dette vet man hvor mye penger man kan låne. Allerede på dette stadiet kan man ta kontakt med flere banker. Er man opptatt av betingelsene på det lånet man får, vil det alltid lønne seg.
Hva som påvirker lånebetingelsene på ATV-lån
Har man fått finansieringen i orden, og bestemt seg for hvilken ATV man ønsker å kjøpe, er det jo bare å slå til. Som alltid må man huske på å gjøre kjøpet ordentlig. Det er alltid lurt å sjekke kjøretøyet for heftelser, det vil si lån som følger kjøretøyet. I tillegg bør man skrive ordentlig kjøpekontrakt. Man må uansett sende salgsmelding til vegvesenet, sånn at man får registrert kjøretøyet på riktig person. Når alt dette er klart kan man gå til banken for å få lånet.
Heldigvis er den formelle prosessen rundt å få lånet temmelig smertefri. Alle banker i Norge tilbyr i dag muligheten til å gjennomføre denne prosessen elektronisk på nettet. Man sender da alle dokumentene banken spør om, og får raskt svar om lånet er innvilget.
Man kan ikke regne med å få de samme betingelser på et ATV-lån som for eksempel et huslån. Derimot kan man påvirke prisen på flere måter. Hvor mye egenkapital man stiller til rådighet har betydning. Stiller man med høyere egenkapitalprosent får man bedre renter. Har man kaskoforsikring på kjøretøyet betyr det normal sett lavere renter. Nedbetalingstiden man velger vil også ha betydning for rentenivået. Normalt sett ligger renter på sånne lån mellom 4 % – 8 %. Som man ser av det spennet i rentekostnader forstår man at det er lurt å seg å ta en runde til forskjellige tilbydere og finne den med de beste vilkårene. Det lønner seg veldig fort.